Ända sedan de digitala informationsskyltarna från Sörmlandstrafiken sattes upp vid resecentrum i Katrineholm, har de varit utsatta för skadegörelse. I våras både nedklottrades och slogs en av skyltarna sönder. Nu har glaset på resterande skyltar också vandaliserats.
Skadegörelsen kommer att stå skattebetalarna dyrt.
– Omkring 130 000 kronor kostar det att laga det som är trasigt, vilket är en stor summa som man kunde ha gjort roligare saker för. Det tar ganska lång tid att åtgärda, troligtvis flera månader, då det är långa leveranstider, säger Johan Tollén på Sörmlandstrafiken.
Trots upprepad vandalisering har bolaget inga planer på att använda sig av mer tåligt glas, alternativt plast.
– Det finns material som är svårare att förstöra, men det är en stor investeringskostnad. Det är bara Katrineholm som har problem nu, men som också har haft de största problemen över tid. Därför finns det i dagsläget inga planer på att byta material, säger Johan Tollén.
Christoffer Öqvist, toppkandidat för Moderaterna i Region Sörmland inför valet, vill inte uttala sig i frågan. Han skickar bollen vidare till centerpartisten Mattias Claesson, nuvarande regionråd med ansvar för kollektivtrafikfrågor.
Claesson vill inte ta ställning till om det bör användas tåligare material för att få ned kostnaderna för skadegörelsen på lång sikt.
– Hållplatsunderhållet ligger på Nobina, som har avtalet. Jag förmodar att det här hanteras på tjänstemannanivå, för vi fattar inga politiska beslut om hur det här ska hanteras. Det kanske är ett tråkigt svar, men jag måste tyvärr lämna över det till dem, säger han.
Joha Frondelius, nuvarande gruppledare för Kristdemokraterna i regionen, är desto tydligare.
– Jag tar det här på stort allvar och tycker att det är väldigt allvarligt när man ger sig på offentlig infrastruktur, eller privat för den delen. Om vi får veta att det kostar så mycket som 130 000 kronor att laga skyltarna, då är uppmaningen från politikens sida att man ska förhindra fortsatt skadegörelse, säger han och fortsätter:
– Hur man gör det ska naturligtvis tjänstemannasidan bestämma, men politiken måste ändå trycka på. Pengapåsen kommer från politiken och då måste vi värna skattebetalarnas pengar.