Skarpa kritiken om förskolan: "Det är människor vi pratar om"

Lokala företrädare för Sveriges lärare kritiserar de stora barngrupperna i förskolan.
– Det finns inga marginaler när en kollega är borta, säger Alexander Broberg.

Fackförbundet Sveriges lärare har släppt en undersökning där man konstaterar att lärares stressnivå och arbetsbelastning påverkas mycket negativt av de stora barngrupperna i förskolan.

Fackförbundet Sveriges lärare har släppt en undersökning där man konstaterar att lärares stressnivå och arbetsbelastning påverkas mycket negativt av de stora barngrupperna i förskolan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Katrineholm2025-02-09 06:15

Nyligen släppte fackförbundet Sveriges lärare en rapport om riskerna med stora barngrupper inom förskolan. Där visar de att barngrupperna påverkar lärarnas stressnivå negativt samt hämmar barnens utveckling.

De skickar också med krav om att införa maxtak på 12 barn per grupp i åldrarna ett till tre år och max 15 barn i åldrarna fyra till fem.

Bo Sundal och Alexander Broberg är ordförande respektive vice ordförande i Katrineholmssektionen av Sveriges lärare. De ekar kritiken från rapporten och menar att det finns för stora grupper även här.

– Förhållandena kan vara olika men det är inte på kartan att det ser ut så nu, det kan vara upp emot 20 barn i varje grupp, säger Bo Sundal.

undefined
Bo Sundal och Alexander Broberg, ordförande respektive vice ordförande i Katrineholmssektionen av fackförbundet Sveriges lärare.

Dessutom, påpekar han, kan förskolor på landsbygden vara mer utsatta än de i ett större samhälle, just på grund av restiden.

– De som bor där kan oftast inte jobba i närheten och behöver en bit, så de lämnar tidigt och hämtar sent. Då kan en sån förskola bli väldigt belastad, så det är en komplex situation.

Underbemanningen och de stora barngrupperna inom förskolan kan också ha en annan orsak. Sundal och Broberg pekar ut reformerna under paraplybegreppet New public management, som också kallas resultatstyrning.

– Där är det inbyggt att man ska effektivisera med en viss procent varje år. Och nu har vi ett sjunkande barnantal sedan några år tillbaka vilket också blir en faktor. Då kommer en ekonom och tänker att det går bra att stänga några avdelningar, säger Bo Sundal.

undefined
"Det är inte kaos, men visst finns det utmaningar. Det finns inga marginaler när en kollega är borta", säger Alexander Broberg från fackförbundet Sveriges lärare.

Hur är det att vara förskollärare i Katrineholm idag?

– Det är inte kaos, men visst finns det utmaningar. Det finns inga marginaler när en kollega är borta, säger Alexander Broberg.

– Underbemanningen gör att det uppstår problem så fort någon blir sjuk och då faller det pedagogiska arbetet ihop som ett korthus. Vårt huvuduppdrag är att uppfylla det som finns i läroplanen, lägger Bo Sundal till.

Vad går det att göra åt det?

– Politikerna måste bestämma sig för vilken kvalitet de vill ha. Vill man ha en Porsche kan man inte betala för en folkvagn. Det går inte att effektivisera hur långt som helst, det är människor vi pratar om. Vi kan inte hela tiden springa fortare eller sluta ta raster. Vi hävdar att lärare är förutsättningen för alla andra yrken som också jobbar med människor. Har vi ett utbildningsväsen som inte fungerar har vi ett samhälle på glid, säger Bo Sundal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!