Skärmtak vid akuten ska skydda från regn och rusk

Ett skärmtak med infravärme ska tillfälligt skydda patienter från regn och rusk utanför akutmottagningen vid Kullbergska sjukhuset.

Bänkarna utanför akutmottagningen ska byggas in. Under tak och bakom vägg kommer det också att finnas möjlighet att slå på infravärme.

Bänkarna utanför akutmottagningen ska byggas in. Under tak och bakom vägg kommer det också att finnas möjlighet att slå på infravärme.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-11-15 20:58

I början av november berättade tidningen om Mathilda Ekström och hennes 6-åriga dotter Alma som fick vänta en och en halv timme utanför akutmottagningen. Eftersom det fanns misstanke om att febersjuka Alma kunde vara smittad av covid-19 hänvisades hon till infektionsrummet. Men rummet var upptaget, därför fick Alma och hennes mamma vänta på en bänk utomhus.

– Vi vet att det här är långt ifrån optimalt och vi jobbar hårt för att komma till rätta med det. Vi tittar på hur vi ska få till ytterligare en sluss och tak över huvudet, vi går ju mot vinter och vi är fullt medvetna om att det här måste lösas, sa Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten, då.

Nu är en tillfällig lösning i sikte.

– Vi har fått ett förslag som vi har godtagit, berättar Sofia Svensson, vårdenhetschef på akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset.

Det handlar om ett skärmtak utanför sjukhusets akutmottagning.

– Planen är att vi ska bygga ett skärmtak som går mellan entrén och infektionsentréerna. En del ska även ha en skärmvägg, som det finns sittplatser och infravärme bakom under de kalla månaderna, förklarar Emil Wiklund, förvaltare på fastighetsservice på Region Sörmland.

Det är de två befintliga bänkarna som står utanför akuten i dag kommer att hamna under tak och bakom vägg.

– Om det råkar bli ett sådant scenario som det blev härom veckan så kan man sitta här. Det kommer inte att vara varmt, men det kommer att bli lite behagligare om det skulle vara riktigt kallt. Och framför allt slipper de stå i regn och rusk, säger Emil Wiklund.

Lösningen är dock provisorisk.

undefined
Alla patienter som söker sig till Kullbergska sjukhusets akutmottagning måste först ringa på en porttelefon. Därefter hänvisas man till väntrummet inne på akuten eller till infektionsentrén.

– Vi har fått uppdrag från lokalutvecklingen att titta på en mer permanent lösning. Vårat prio har varit att få till en provisorisk lösning för att skapa oss tid för att få ordning på problemet permanent, säger Emil Wiklund.

– Det känns jättebra, både för vår personal och för patienterna att vi kan skydda dem från regn, snö och vind, tycker Sofia Svensson. 

Enligt Sofia Svensson kan det fortfarande bli kö kortare stunder in till vår entré eftersom man måste ringa på en porttelefon oavsett om man ska gå in via väntrummet eller via infektionsingången. 

Men enligt Sofia Svensson har situationen inte varit så extrem vid något tillfälle som den var den där kvällen i början av november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!