I onsdags kväll hölls ett informationsmöte på Lokstallarna i Katrineholm om Kulturskolans, Kulturföreningen DuD:s och Perrongens föreställning 101:an som görs i samarbete med SKF Mekan som fyller 100 år nästa år.
Vissa delar av föreställningen har redan börjat repetera – för andra var mötet på Lokstallarna startskottet inför vad som komma skall. Mellan 350 och 400 personer, fördelade på orkester, samspel, sång, dans, teater och scenografi, kommer att vara med i föreställningen som blir 2,5 timme lång inklusive en paus.
Det är således mycket som ska tränas in och repeteras framöver för att allt ska klaffa på premiären som är drygt tre månader bort.
– De som inte varit med förut skulle få en känsla av sammanhanget och se hur många som ska medverka. Och tidigare har vi inte haft något samarbete men nu visste vi att det skulle vara med SKF. Så jag gick dit för att se vad som händer och vi klurade lite på vad som kunde bli spännande och kom på en bra story.
Vad kommer föreställningen att handla om?
– Det handlar om relationen mellan en far och sin tonårsdotter. Pappan har henne själv då mamman dött och dottern lever sitt iv genom mobiltelefonen och det uppstår hela tiden kommunikationsproblem mellan dem.
Har det alltid varit så många som är med i föreställningarna?
– Ja, det har det alltid varit och vi vill att alla som vill ska kunna vara med.
Föreställningen har premiär 13 februari nästa år i Duveholmshallen och den går även att se 14 och 15 februari. Dagen innan premiären är dock blott första gången som alla i föreställningen träffas för att repeterar tillsammans.
– Jag har gjort det några gånger tidigare och det är svårt. Alla är på sina håll och dagen innan premiären träffas alla för första gången så det är speciellt. Men det här är väldigt roligt och väldigt speciellt att lyckas sätta ihop något så stort. Publiken som kommer ska tycka att det är det bästa de har sett i sina liv.
Hon fortsätter:
– Och att det här sker i en stad som Katrineholm är helt fantastiskt. Vi är en arbetarkommun med 33 000 invånare och lyckas vartannat år göra helt unika föreställningar. Det kommer kulturskolor från hela landet för att se hur vi får ihop det och det är väldigt roligt, säger Jenny Cronholm.