Sjunkande språknivå i förskolan väcker oro

Språknivån bland förskolebarnen sjunker oroväckande. ”Det måste vi göra något åt”, säger Annelie Rinaldo, specialpedagog på Barn- och elevhälsan.

Annelie Rinaldo, specialpedagog vid Barn- och elevhälsan, tror att Kompis kan höja femåringarnas språkliga nivå.

Annelie Rinaldo, specialpedagog vid Barn- och elevhälsan, tror att Kompis kan höja femåringarnas språkliga nivå.

Foto: Katrineholms kommun

Katrineholm2020-11-12 18:49

Det är syftet med projektet Kompis, som Rinaldo och kollegan Katarina Runeson driver tillsammans med Kulturskolan sedan i fjol.

Då var det 5-åringarna på Lasstorp, Gersnäs och Näverstugan som deltog. Men det är på flera förskolor som personal, rektorer och elevhälsa sett att barnens språknivå sjunkit under senare år. 

Pedagogerna tvingas sänka sin språkliga ribba för att möta barnen. 

Det har även Kulturskolan märkt vid sina förskolebesök, uppger Rinaldo.

– Från Kulturskolan berättar man att de för två, tre år sedan kunde börja med teater och rollspel direkt när de mötte barnen. Nu får de börja med handdocka. 

Orsakerna till minskande ordförråd och språkförståelse är flera, enligt forskningen. För barn med annat modersmål kan det bero på att de pratar svenska bara på förskolan. Stora barngrupper och fattiga språkmiljöer i hemmet bidrar också.

– Vi har ett samhälle i dag med mycket direkt input genom ipads, mobiler och datorer. Följer man där bara sitt intresse, kanske man inte tränar lika mycket på det som är svårt eller tråkigt. Det kan bidra till att 20 procent av alla elever i dag har språkliga svårigheter, säger Rinaldo.

Ju tidigare barns ordförråd förstärks, desto större chans att senare klara av skolan. Därför kan Kompis göra skillnad, tror Rinaldo. 

– Det handlar också om att lära sig sitta i samlingar, fokusera, rikta uppmärksamheten. Det är sådant som för många också blivit svårare när man kommer till sexårsverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!