Sjuksköterska tror på snart beslut om munskyddskrav

Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Katrineholms kommun, tror att ett beslut om att personalen inom äldreomsorgen ska bära munskydd eller visir är att vänta inom kort.

Blir omvårdnadspersonalen en smittbärare, då är munskydd eller visir ett sätt att skydda de äldre, menar Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Katrineholms kommun.

Blir omvårdnadspersonalen en smittbärare, då är munskydd eller visir ett sätt att skydda de äldre, menar Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Katrineholms kommun.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Katrineholm2020-05-10 18:00

I dag är det basala hygienrutiner som gäller när vårdpersonalen besöker de äldre med hemtjänst och på särskilda boenden och servicehus. Under torsdagens pressträff öppnade Folkhälsomyndigheten för användandet av munskydd eller visir inom äldrevården. 

Malin Grape, Folkhälsomyndighetens enhetschef för vårdhygien, sa i samband med pressträffen att det är en avvägning man måste göra lokalt och utefter de förutsättningar man har.

Enligt Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Katrineholm, har frågan diskuterats den senaste tiden och kommunerna i Sörmland har också tryckt på regionen och vill att de tar upp frågan.

Katrineholms kommun skriver sedan tidigare egna rutiner, eftersom många av regionens rutiner beskrivs utifrån sjukhusperspektiv.

– I det här fallet måste vi avvakta och se hur regionen ställer sig, säger Eva Gyllhamn.

Kan det hända att ni tar ett eget beslut i frågan?

– Det kan hända att vi gör det, utifrån vad regionen säger. Men vi lyssnar på dem i första hand.

De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i Sörmlands kommuner jobbar hårt för att vården ska vara lika för alla.

– Fattar Katrineholm ett beslut gör nog övriga kommuner också det, tror Gyllhamn.

Märker ni att det finns ett tryck om utökat skydd?

– Lyssnar man på närstående som uttalar sig så finns det ju de som vill ha skydd. Kommunal har också haft synpunkter. Synpunkter kan man alltid ha och det ska man ha. Sedan är det upp till vårdgivaren att besluta hur man ska förhålla sig till det som rekommenderas.

Som medicinskt ansvarig sjuksköterska är Eva Gyllhamn rådgivare till förvaltningschefen, som är ytterst ansvarig tjänsteman.

– Covid-19 är helt nytt för oss, därför kan vi inte alltid fatta snabba beslut. Vi bevakar frågan och jag förväntar mig ett beslut i veckan, säger hon.

– Problemet är att när man tagit prover på personal och även andra, som inte har några symtom, så har de ändå visat sig vara smittbärare. Det är det som är evidensen i det hela. Blir omvårdnadspersonalen en smittbärare, då är det här ett sätt att skydda de äldre, så resonerar jag. 

Samtidigt är hon noga med att påtala att det bygger på att de basala hygienrutinerna följs. 

– Fungerar inte de basala hygienrutinerna spelar det ingen roll om vi lägger till ett munskydd eller ett visir, säger Eva Gyllhamn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!