Högljudda tester vid sjukhuset: "Som ett tröskverk"

Som ett tröskverk – så beskrivs ljudet som ska ha skurit genom mattan av bilmotorer och fågelkvitter invid sjukhuset under förra veckan. En närboende hyresgäst oroas. Det kommer inte vara möjligt att bo kvar om oljudet håller i sig.

Ljuddämparna sänker ljudvolymen avsevärt, men att få motorn helt ljudlös är svårt.

Ljuddämparna sänker ljudvolymen avsevärt, men att få motorn helt ljudlös är svårt.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2021-07-14 18:03

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm genomgår omfattande modernisering och har gjort så över flera år. Flera nya byggnader har rests intill den senapsgula sjukhuskroppen. Vid ingången till akuten, på sjukhusets baksida, har en gul tegelbyggnad tagit plats. Det är den nya reservkraftstationen. Det var därifrån oljudet kom.

Störningen är temporärt och inte skäl att riva hyreskontraktet, det menar Hasse Nilsson, enhetschef fastighetsservice, västra region Sörmland.

– Jag förstår att man reagerar när det är ett nytt ljud som låter högt. Att man undrar om det ska vara så här hela sommaren, säger han.

Oljudet uppstod när anläggningen testades under förra veckan. Testerna kommer att fortsätta under onsdag, torsdag och fredag den här veckan. Sedan blir det lugnare och testerna kommer bara att återupptas sporadiskt för utbildningstillfällen och mindre tester. Under vecka 30 kommer oljudet tillbaka igen, men bara för någon dag.  

– Det är NCC som bygger. De testar olika scenarion och kontrollerar så att allt fungerar som det ska innan de lämnar över anläggningen till oss, säger Hasse Nilsson. 

När installationsarbetet är färdigt kommer tystnad åter, såvida inte ett större strömavbrott inträffar. Då kommer de stora motorerna att startas igen för att säkra sjukhusets strömtillgång – en livsviktig uppgift. 

Regionen har tagit höjd för haverier och missöden. Motorerna är stora nog att kunna förse två sjukhus med ström. Det räcker att ett av de två ställverken fungerar för att elförsörjningen ska vara säkrad. När allt är färdigt ska sjukhuset kunna vara självförsörjande på el i sju dagar.

– Det har ofta funnits en oro för Kullbergska sjukhuset. Att man inte satsar på det. Nu gör vi det och det blir ett jättelyft, säger han.

De jättelika ljuddämparna tar ned ljudnivån avsevärt, men det är svårt att få ställverken helt ljudlösa. Dessutom går ställverket hårdare än vad det skulle göra i ett verkligt scenario, därför låter det mer nu än vad det ska göra. Hasse Nilsson hoppas att katrineholmarna ska ha överseende med oljuden, som ska hållas dagtid. 

– Jag hoppas att det finns förståelse. Det är trots allt för deras skull som ställverken kommit till, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!