Under perioden 1 augusti till 30 november hade Nävertorps vårdcentral 11 964 inkomna samtal till sjuksköterskor, vilket är dubbelt så många samtal jämfört med samma period i fjol.
Enligt verksamhetschefen Maria Fundberg är frågorna många och av olika karaktär. Det kan handla om allt från att bedöma symtom och ge medicinska råd till receptförnyelse och samtalsstöd.
– Det är många anledningar som bidrar till att samtalen har ökat. Jag tänker att samhället har förändrats och är svårare att leva i, säger Maria Fundberg.
Alla har heller inte någon att fråga.
– En del medborgare har varken familj eller anhöriga i Sverige eller ens i livet. De som har familj lever i hög grad mer separata från den stora familjen än tidigare, säger hon.
Men det finns även andra orsaker.
– Vi ser också att egenvården har minskat, vilket vi tror beror på osäkerhet och oro för svår sjukdom även vid enklare förkylningssymtom, säger hon och fortsätter:
– Vi får ofta samtal från personer som är oroliga och skrämda efter att ha googlat sina symtom på nätet. Det finns en stress i samhället som gör att man inte har tid att vänta ut sina symtom, till exempel vid en förkylning.
För att kunna svara på fler samtal kommer man på Nävertorps vårdcentral att fördela samtalen på fler professioner, bland annat kommer sekreterare att svara på administrativa frågor såsom ombokningar, intygsfrågor, recept och remissförfrågningar.