Det var i början av juni som Habeeb Habeebs 16-åriga dotter behövde ta några blod- och halsprover för att se om febern hon hade dragits med i tre dagar kunde behandlas med medicin. Habeeb, som för ungefär två månader sedan listade sin familj på vårdcentralen i Vingåker, vände sig dit.
– Vi följde vår läkare dit, när han flyttade över från Linden, förklarar han.
Läkaren undersökte dottern och beställde prover på laboratoriet som dock hade hunnit stänga för dagen. Familjen hänvisades till vårdcentralen Linden i Katrineholm, där de bor, för att få ta proverna nästa dag. Habeeb ringde och bokade tid åt dottern som kom till laboratoriet bara för att få höra att hon skulle söka sig till Vingåker igen.
Habeeb känner sig nu både dåligt bemött och kritisk.
– Hon hade behövt ta ett stick i fingret och ett halsprov. Det hade tagit tio minuter. Och jag hade bokat en tid!
Habeeb ifrågasatte att dottern nekades hjälp och menar då att han fick höra att vårdcentralen inte får ersättning för hans dotter och att han borde ha uppgett redan vid bokningen att familjen var listad i Vingåker.
– Snälla, försök, bad jag dem då, men det var bara så. Punkt slut, säger Habeeb, som till sist fick ta dottern tillbaka till Vingåker.
Han konstaterar:
– Nu kommer jag inte söka vård på Linden igen, nej, aldrig mer, man måste kunna lyssna på patienterna.
Så här får det inte gå till, understryker Asghar Farahani, hälsovalschef i Sörmland:
– Nu har jag bara hört den ena delen av historien men enskilda anställda ska inte ifrågasätta det avtal som primärvården ingick med Hälsoval för sex år sedan.
Enligt Asghar Farahani är det dock inte helt ovanligt att patienter nekas hjälp. Handlar patientens besvär om till exempel behov av utredning eller uppföljning av sjukdom kan det vara bättre att hänvisa till den vårdcentral patienten är listad på, för tydligheten och för en samlad vårdbild, påpekar han.
– Då måste en dialog kunna finnas. Men man har inte rätt att neka. Men det händer några gånger i månaden att jag får höra att det händer.
Varför är det så tror du?
– Det gäller att vi påminner varandra om vad som gäller. Sen får vi ofta bara höra när det inte funkar, men det är ett misslyckande i alla fall.
Helena Gustafsson, verksamhetschef på Linden påpekar att vårdcentralen ser själva var patienten som ringer in är listad. I övrigt vill hon inte kommentera händelsen mer än att hon ställer sig frågande till att Habeebs dotter först fick en tid för att sedan nekas på laboratoriet.
– Men att neka hjälp är inte något jag känner igen, och inte vanligt förekommande, tvärtom. Vi följer de tillgänglighetsmått som finns, säger hon.