Datum för sista dag att lämna in kvitton för att kunna få friskvårdsbidrag är olika. I många företag finns det möjlighet att redovisa sina aktiviteter en bit in i december. I Katrineholms kommun har drygt 3 000 anställda rätt till friskvårdsbidrag. Den 12 december är sista dag för dem att lämna in sina kvitton.
– Man har fortfarande tid på sig och det är väldigt vanligt att många kommer in sista dagarna för att lämna in det här, säger Ingrid Lindbom, tillförordnad HR-chef.
I fjol använde 48 procent av de kommunanställda friskvårdsbidraget.
– Hittills i år har 1 250 personer nyttjat det. Vi har gått ut och påmint om att den här möjligheten finns och vi har bett våra chefer att återigen påminna sina medarbetare. För vi tycker att det här är viktigt, säger Ingrid Lindbom.
Bidraget ligger på 2 000 kronor. 2021 höjdes bidraget med 500 kronor från 1 000 till 1 500 kronor. I år gjordes ytterligare en höjning med 500 kronor.
De flesta använder sitt friskvårdsbidrag till träningskort, massage och att gå till simhallen.
– Vi upplever att den här förmånen är uppskattad och den kommer alltid in som en fråga vid rekryteringar. Det kan vara ett extra bidrag för att köpa det där årskortet på gymmet eller den där appen för att få till en bra kosthållning, som man annars skulle tycka är lite för kostsamt, säger Ingrid Lindbom och fortsätter:
– Medarbetaren har ansvar för sin egen hälsa men som arbetsgivare kan vi skapa förutsättningar.
Samtidigt finns det tillfällen då kommunen måste säga nej.
– Ibland händer det att någon säger att man inte hinner att gå till gymmet eller att man har för långt till simhallen. I stället tar man många promenader och önskar bidrag till promenadskor, berättar Ingrid Lindbom.
– Men det är inte vi som arbetsgivare som sätter käppar i hjulet. Det är Skatteverket som inte godkänner det, fortsätter hon.
Mer än hälften av Friskis och svettis medlemmar använder friskvårdsbidrag till olika former av träningskort. Det är ungdomarna och pensionärerna som inte har det, annars har de flesta av föreningens cirka 1 900 medlemmar någon form av friskvårdsbidrag genom sin arbetsgivare.
– Friskvårdsbidraget betyder jättemycket för oss som förening, men också för folkhälsan, säger Ewa Lindström, verksamhetschef på Friskis och svettis i Katrineholm.
Den senaste tiden har många medlemmar kommit för att få kvitto på sitt träningskort.
– Nu kommer alla som behöver kvitton, men det blir allt vanligare att friskvårdsbidraget sköts via portaler. Via en app beställer man sitt träningskort, och arbetsgivaren betalar direkt till oss. Då slipper de anställda ligga ute med pengarna, säger Lindström.
På Friskis och svettis måste man vara medlem för att träna. De senaste två månaderna ser man att medlemsantalet har ökat, när många kommer på att det är hög tid att använda friskvårdsbidraget.
– Det är en fantastisk förmån. Man ska verkligen använda det till något som är bra för en själv. Alla arbetsgivare som vill vara attraktiva erbjudet det i dag, säger Lindström.
Arbetsgivare behöver inte erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag. Skatteverket har satt upp regler för friskvårdsbidrag, och som mest kan man få 5 000 kronor.
På Friskis kostar det dyraste träningskortet 3 850 kronor. Så har man en generös arbetsgivare räcker pengarna långt.
Under pandemin höjde Region Sörmland bidraget tillfälligt till 5 000 kronor, i år har det sänkts till 2 500 kronor.
Skatteverket har tagit bort sin lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Anledningen var att den inte skulle misstas för att vara en komplett lista över godkända aktiviteter. Reglerna för friskvårdsbidrag har dock inte ändrats.
Här är ett axplock av aktiviteter som var med i Skattverkets senaste version av aktiviteter som friskvårdsbidraget kunde användas till.
- Alpackavandring
- Appar för motion/friskvård
- Bastubad
- Biljard
- Bridge
- Fiskekurser
- Hypnos för avslappning eller rökavvänjning
- Kostrådgivning
- Körsång på arbetsplatsen
- Paintball
- Skrattgympa
- Örtbad i syfte att motverka ömhet och stelhet