Simskoletraditionen som ärvs vidare

I måndags var det än en gång dags för sommarsimskola på Fagerön i Björkvik. Här lär sig generation efter generation att ta sina allra första simtag.

Katrineholm2016-07-11 20:03

Det var fyra olika barngrupper som plaskade loss under måndagen när utomhussimskolan drog i gång. Under de två veckor som simskolan är i gång hoppas man att både barnens simglädje och simkunnighet ska öka.

Simgrupperna är indelade efter barnens tidigare kunskaper och vattenvana. Här finns en grupp för nybörjare och fortsättningskurser i ytterligare två steg.

– Många kommer tillbaka flera somrar i rad. Vi försöker att tänka långsiktigt och bygga på barnens kunskaper, säger Kicki Karlsson på Glindrans IK.

För Siri och Jonathan Meldert är det den tredje sommaren på simskolan i Björkvik. Från att ha varit lite rädd för vattnet det allra första året kan Siri Meldert nu ligga där hur länge som helst.

– Det är roligt att vara här och få simma. Svårast är nog att simma på rygg, men jag har redan tagit både silvergrodan och alla baddarmärken, säger Siri Meldert.

Hennes mamma, Maria Meldert, är född och uppvuxen i trakten och gick själv på sommarsimskolan när hon var liten. Hon berättar att det är andra sommaren hon är med och hjälper till.

– Det är en självklarhet att hjälpa till. Det känns viktigt för att simskolan ska kunna fortsätta, säger Maria Meldert.

Många av de som tidigare varit engagerade i sommarsimskolan har blivit äldre och en del har till och med barnbarn som går på simskolan. Men intresset för att vara med och hjälpa till är stort och i sommar är mellan 10 och 15 personer funktionärer.

Maria Meldert är heller inte ensam om att i dag stå på stranden både som gammal elev på simskolan och förälder till en ny generation simmare. Flera av föräldrarna har själva vuxit upp i Björkvik och tagit sina första simtag tillsammans med Glindrans IK.

Simläraren Terese Parmskog har även hon gått på just den här simskolan som liten. Det är hennes första sommar som lärare men hon har tidigare varit simassistent under tre somrar.

– Det är så kul att få jobba med alla barnen och att se hur de utvecklas. Att se hur ett barn som tidigare varit rädd för vattnet vågar doppa huvudet i slutet av en simlektion är otroligt roligt, säger Terese Parmskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om