I maj avslöjade tidningen att Statens servicecenter tecknat hyresavtal för det som tidigare var klädbutiken Axelssons. Sedan dess har lokalerna totalrenoverats för att verksamheten, som tidigare fanns på biblioteket, ska kunna flytta in. Inredningen går i vitt, grått och profilfärgen lila och längs de gamla skyltfönstren står datorer utplacerade.
– Det känns jätteroligt. Här är det stort och luftigt och man har möjlighet att gå undan med kunderna på ett helt annat sätt. Det är som en dröm, lokalerna är nästan för bra för att det ska vara sant, säger Gunilla Hammarlund, och tillägger:
– Men visst kommer vi att sakna våra kamrater på biblioteket.
Servicekontoret finns för dem som behöver vägledning vid kontakterna med Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Helt nytt för kontoret i Katrineholm är att Arbetsförmedlingens kundtorg för spontanbesök flyttar in och därmed får utökade öppettider. Kunderna tar helt enkelt en nummerlapp om de vill ha hjälp, eller går till en dator om de vill använda e-tjänster på egen hand.
– De nya lokalerna är anpassade utifrån verksamhetens behov att ge en trygg och effektiv medborgarservice. Nu blir det dessutom lättare för många av våra besökare när fler myndighetstjänster samlas under ett och samma tak. Vi ser fram emot att välkomna arbetssökande och arbetsgivare för att bland annat vägleda dem i Arbetsförmedlingens digitala tjänster, säger kontorsområdeschef Elinor Wigander Mattsson.
På Arbetsförmedlingens kundtorg kan besökarna skriva in sig som arbetssökande, aktivitetsrapportera, använda datorer för självservice och skriva ut och fylla i blanketter, sådant som tidigare gjordes där förmedlingen har kvar sin övriga verksamhet, på Köpmangatan 15.
Fem medarbetare har utökats till sex för att möta fler arbetsuppgifter. Vid behov kan ytterligare en kollega från mindre befolkade delar av Sverige hjälpa till via videolänk på en särskild station.
David Yanon, Daniel Kasunic, Gunilla Hammarlund, Anna-Lena Nordlöf, Mawj Bahriyah och Mohamad Ayrout är behjälpliga med det mesta som rör de fyra myndigheterna. De möter allt från analfabeter som behöver hjälp att läsa beslut, till företagare, föräldralediga och pensionärer som vill ha hjälp att använda e-tjänster.
– Det är verkligen från vaggan till graven, säger Elinor Wigander Mattsson.