Här åker Hugo, 8, egenbyggd Formel 1-bil: "Känns coolt"

I drygt tre år har Tim Nordlöf byggt en Formel 1-bil i mindre skala åt sin åttaårige son Hugo. Nu är den klar. "Jag är lite nervös, men jag har tränat mycket på Playstation", säger Hugo inför premiäråket på gokartbanan i Valla.

Hugo Nordlöf och hans alldeles egna F1-bil. "Tanken var att göra något som han skulle kunna köra på grusvägar runt huset. Men nu blev det någonting som man kanske inte kör på grusvägar så mycket. Det går liksom inte att köpa en sådan här bil", säger pappa Tim Nordlöf.

Hugo Nordlöf och hans alldeles egna F1-bil. "Tanken var att göra något som han skulle kunna köra på grusvägar runt huset. Men nu blev det någonting som man kanske inte kör på grusvägar så mycket. Det går liksom inte att köpa en sådan här bil", säger pappa Tim Nordlöf.

Foto: Isac Lifvakt

Katrineholm2024-08-07 12:04

Uppståndelsen blev stor när Tim och Hugo Nordlöf för första gången visade upp den egengjorda bilen på Djulö under söndagens bilkortege.  

– Det är roligt att många uppskattar jobbet som jag lagt ner. Barnen på Djulö tyckte bilen var jättehäftig och många ville provsitta. Men det roligaste var nog de bilintresserade som ville diskutera kreativa lösningar som jag kommit på under projektets gång, säger Tim Nordlöf. 

undefined
Pappa Tim och sonen Hugo Nordlöf prydda i full kostym inför premiäråket. Pappa Tim med McLaren keps och Hugo i raceklädsel.

Hur känns det att ha en Formel 1-bil, Hugo? 

– Det känns coolt, säger Hugo medan han sitter på den vitröda bilens däck, ivrig inför att få testa sitt nya vrålåk. 

undefined
Hugo Nordlöf och hans alldeles egna F1-bil. "Tanken var att göra något som han skulle kunna köra på grusvägar runt huset. Men nu blev det någonting som man kanske inte kör på grusvägar så mycket. Det går liksom inte att köpa en sådan här bil", säger pappa Tim Nordlöf.

Efter att både ha byggt flera olika avancerade Star Wars-dräkter, vilket tidningen skrivit om tidigare, och nu en exakt kopia av sin favoritmodell av F1-bil i mindre skala är det uppenbart att både uppfinningsrikedom och händighet är två framstående drag hos Tim Nordlöf. Han tror att två viktiga förebilder i hans liv ligger bakom de kvalitéerna.  

– Min pappa har hållit på med bilar hela livet. Han älskar bilar och har gjort det under hela min uppväxt. Min morfar är också en stor inspiration. Han har alltid varit en sådan person som fixar saker. Om saker går sönder, fixar han allt själv. Han är en sådan där riktig supermorfar. Det är min stora idol. Det är väl där intresset kommer från, säger Tim Nordlöf.  

undefined
Bilen har fyra lägen, växel ett, två, tre och back. Tim Nordlöf uppskattar maxfarten till 65-70 kilometer i timmen. Dock har bilen aldrig körts i maxfart. "Hugo är så försiktig, han kör max på tvåans växel, vilket är bra", säger Tim Nordlöf.

Att valet föll på just en Formel 1-bil var givet.  

– Jag har tittat på Formel 1 i många år och Hugo har blivit mer och mer intresserad med tiden. Han spelar mycket tv-spel där man kör bil och har alltid varit duktig på att köra saker, och jag behövde ha ett projekt att hålla på med. Men jag byggde bilen framför allt för att Hugo ska kunna köra i den. 

undefined
Det har tagit Tim Nordlöf drygt tre år att bygga F1-bilen. "Det är kul att jag fått lära mig så mycket längs vägen", säger Tim Nordlöf.

Bilen han har gjort är en McLaren MP4/6 replika i ministorlek. 

– Den här McLaren modellen är ju min favoritbil i alla kategorier. Det var också i den som Ayrton Senna, den bästa F1-föraren genom tiderna, vann sitt sista VM med. Nu är det 30 år sedan han dog i år, så vi sa att detta är en liten hyllning till honom. 

undefined
Bilen är utsmyckad med precis alla detaljer som originalbilen har.

Den nästan treåriga processen att få ihop bilen har inte varit lätt. Det finns inga manualer att utgå från, utan Tim Nordlöf har fått lära sig själv mycket under byggets gång. 

– Det har tagit en massa tid. Jag har fått lära mig att svetsa, att gjuta i glas- och kolfiber, att rita i 3D-program och dra elsystem. Det är ju roligt att jag fått lära mig så mycket längs vägen. Men det svåra var just det att man inte har något att utgå från. När det bara var en hög av rör på garagegolvet, innan det hade börjat tagit form, var det svårt. Jag har inte tagit så mycket genvägar, jag har tittat på den riktiga bilen så många gånger att jag kan varenda liten detalj i huvudet. Ju mer jag tittade så ville jag få alla små detaljer att stämma överens. 

undefined
Det enda som skiljer sig från originalbilen är att vissa delar är annorlunda storlek på grund av praktiska skäl. "Nosen är lite mindre för att minska risken för att köra in i saker. Även kupéen är lite större för att Hugo skulle få plats ordentligt", säger Tim Nordlöf.

Hur lär man sig hur man bygger en F1-bil i mindre skala? 

– De flesta delarna har jag fått göra själv med hjälp av en 3D-skrivare. Man får vara lite kreativ, de delar som man inte kan göra själv är en mix av lite olika fordon. Bromsarna och styrväxeln är från en liten fyrhjuling, bakaxeln och bakbromsen är från en gokart, kedjan är från en motorcykel, däcken är från en liten trädgårdstraktor, stolen är från en gokart och motorn är från en elmotorcykel. Det var lite charmen, både det roliga och det svåra, att få saker att fungera ihop. 

undefined
Bilen är också utrustad med två fullt fungerade knappar på ratten. Ena knappen ger maxeffekt från elbatteriet i tio sekunder, den ska efterlikna en omkörningsknapp. Den andra knappen är ett interkomsystem. "Genom att trycka på knappen kan Hugo prata med mig genom en walkie-talkie jag har runt halsen", säger Tim Nordlöf.
undefined
Delarna som man inte kan göra själv, som till exempel bromsar och motor kommer från en mix av olika fordon. Kedjan som man ser på bilden kommer från en motorcykel och motorn kommer från en elmotorcykel. "Bilen är byggd ungefär som en mini-Tesla. Det är samma typ av teknik", säger Tim Nordlöf.

Med både eget företag och familjeliv kan det tyckas vara svårt att få tid över till andra projekt. Tim Nordlöfs tips är att låta sidoprojekt ta tid.   

– Man får hålla på under kvällarna. Det har ju tagit nästan tre år att bygga den. Sedan ska man inte försöka hålla på med så mycket olika grejer samtidigt hela tiden. Jag har pausat bilbyggandet flera gånger för att till exempel bygga Star Wars-dräkter. Man måste nog lära sig att inte ha förhoppningen om att allt ska gå så fort hela tiden, ska man göra något ordentligt ska det få ta lite tid också.  

undefined
Till och med märkningar på bältena i stolen stämmer överens med originalbilen. Bilen är också utrustad med egengjorda backspeglar.

Känns det vemodigt om bilen går sönder nu under premiärturen? 

– Ja, ja och återigen ja. Jag har ingen extradel eller så. Då blir det att börja om igen. Det är lite pirrigt, men Hugo är så duktig på att köra så det är nog inga problem. Det blir väldigt spännande och pirrigt. Det var tre år sedan första tanken slog mig och nu sitter vi här på gokartbanan i Valla och ska testa den.    

undefined
Tim Nordlöf och Hugo Nordlöf inför första åket med den egenbyggda F1-bilen. Båda var rejält laddade.
undefined
Hugo Nordlöf under premiäråket på gokartbanan i Valla. Åkturen gick fläckfritt och Hugo flög fram på banan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!