Följ med upp i lyftkranen över Stortorget

Kranföraren Ola Larsson tar med Kuriren på en åktur över bygget av huset på Stortorget. "Fördelen med att vara kranförare är att vi får göra lite olika grejer", säger han.

Det är full aktivitet på Stortorget, som inom kort kommer att se rätt annorlunda ut.

Det är full aktivitet på Stortorget, som inom kort kommer att se rätt annorlunda ut.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2024-05-30 11:44

Turerna har varit många kring det omdebatterade huset på Stortorget. Men nu är bygget i full gång, och för dem som arbetar med huset idag känns den debatten långt borta.

– Jag tänker aldrig på det. Vi gör bara vårt jobb, säger kranföraren Ola Larsson på Flens byggmaskiner.

– Vi har ju varit på alla såna här byggen de senaste 20 åren och det är ofta det blir ett hallå i början, men i slutet tycker de flesta att det blev rätt bra ändå, tilllägger platschefen Anders Malmberg från Tegelstaden bygg.

– Många gånger känns det också som att det klagas lite för sakens skull. Det här med öltältet har man hört mycket om, folk har undrat var det ska vara. Men det har ju löst sig, säger Ola Larsson.

– Nu kan man se också hur liten del av torget som verkligen kommer att användas av huset, säger Anders Malmberg.

undefined
"Nu kan man se också hur liten del av torget som verkligen kommer att användas av huset", säger platschefen Anders Malmberg på Tegelstaden bygg.
undefined
Ola Larsson styr med van hand den röda, lilla korg som hänger i tre vajrar från den höga lyftkranen på torget.

Idag är de fem personer som jobbar med huset, men efter semestrarna växlar de upp och blir runt 15 personer som arbetar heltid.

– Jag tycker att det blir roligare när man ser det börja växa våning för våning sen, säger Ola Larsson.

Han har arbetat som kranförare i 18 år vid det här laget, och än har han inte tröttnat.

– Fördelen med att vara kranförare är att vi får göra lite olika grejer. Är det inte lika mycket lyft hjälper man gärna till när grabbarna behöver det. Sen är man sällan lika trött när man kommer hem, eftersom det inte är lika tungt för kroppen.

Däremot måste man vara beredd att åka runt en del i landet.

– Vi är verksamma i hela Sverige, det är ett resande jobb där man ofta är borta i veckorna.

undefined
Ola Larsson på Flens byggmaskiner, näst längst till höger och platschefen Anders Malmberg från Tegelstaden bygg, längst till höger, tillsammans med delar av arbetslaget från Tegelstaden bygg.
undefined
Ola Larsson är kranförare på Flens byggmaskiner. Den högsta kranen han har kört var 260 meter i Göteborg. Den som nu står uppställd på Stortorget är långt ifrån lika hög, han uppskattar att den når runt 30 meter över marken.

Dessutom blir det en del långa dagar, på många byggen jobbar de 10-11 timmar i sträck för att hinna åka hem lite tidigare på fredagen. 
Den högsta kranen Ola Larsson har varit uppe i var 260 meter i Göteborg. Den korg han släpar upp Kurirens reporter i går "bara" 20 meter upp, men det räcker gott och väl.

Själv är han inte det minsta höjdrädd, men det är en färdighet som har kommit med tiden.

– I början kittlade det lite i magen när man åkte upp.

I vanliga fall får de som arbetar på bygget sällan se hur byggnaden ser ut när den är färdig, men i det här fallet blir det annorlunda.

– Fördelen nu är ju att de flesta bor här i Katrineholm, så det ska bli roligt att få se det här bli klart sen.

undefined
Arbetsplatsolyckor har varit på tapeten under den senaste tiden. Under 2023 dog rekordmånga i arbetsrelaterade olyckor: 61 personer. "Det tas ju upp på morgonmöten efter att nåt sånt har hänt. Man pratar lite om det och alla blir lite mer på tårna ett tag. Det där är ju mycket upp till oss som ansvarar för personal, vi ska ju hålla i det här arbetet", säger Ola Larsson.
undefined
Grunden till den vänstra delen av huset börjar ta form.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!