Våra ledande politiker bestämmer över hur kommunen spenderar sina pengar. Med denna bakgrund har Katrineholms-Kuriren granskat de lokala partiernas gruppledare och om de har några prickar i Kronofogdens register. Vi har ställt registerfrågor om Göran Dahlström (S), Ewa Callhammar (FP), Inger Fredriksson (C), Liselott Back (V), Gudrun Lindvall (MP), Joha Frondelius (KD), Lars Härnström (M) och Kenneth Malm (SD).
Granskningen visar att alla toppnamn är prickfria förutom en: Sverigedemokraternas ordförande Kenneth Malm har skulder till Kronofogden.
Kenneth Malms skulder till Kronofogdemyndigheten uppgår till drygt 30 000 kronor. Det rör sig om 21 olika räkningar eller avgifter som han inte har betalat. Skulderna har han fått under 2012 och 2013 och de allra flesta, 14 av 21, handlar om uteblivna betalningar till underhållsstöd.
– Människor hamnar i sådana här situationer ibland, det kan exempelvis röra sig om en skilsmässa, men även om andra omständigheter, säger Kenneth Malm.
Sifforna från Kronofogden visar också att Malm inte heller har betalat tv-avgift vid ett flertal tillfällen och det finns även skulder som gäller studiemedelsavgift och fordonsskatt.
– Jag har börjat betala tillbaka mina skulder och försöker få rätsida på det, säger Kenneth Malm.
Förra året hade drygt 434 000 svenskar skulder till Kronofogden och totalt var dessa personer skyldiga 70,3 miljarder kronor. Detta var en ökning på 7 000 personer jämfört med året innan.
– Detta tycker jag säger en del om det samhälle vi lever i, säger Kenneth Malm.
Det har snart gått en månad sedan valet där Sverigedemokraterna blev tredje största parti i Katrineholms kommun. Kenneth Malm är ordförande för den lokala föreningen, men även ombudsman för partiet i Sörmlands län. Just nu förbereder sig han, tillsammans med sina partikamrater, för första mötet i kommunfullmäktige.
Att han har 30 000 kronor i skulder samtidigt som han ska vara med och besluta om hur kommunen ska förvalta katrineholmarnas skattepengar ser han som problematiskt.
– Det är ett moraliskt dilemma. Det här är en situation som alla kan hamna i, men det är ingenting jag är stolt över, säger Kenneth Malm.