Sandbäcken vill bidra med undervisning

Flyktingkrisen påverkar många och skapar engagemang. På Sandbäcksskolan har detta lett till ett nytt sätt att tänka kring pedagogiken för nyanlända elever.

Katrineholm2016-06-03 14:33

Mot bakgrund av den lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet, bestämde sig Sandbäcksskolan för att skapa en flexibel verksamhet för att kunna möta de nyanlända elevernas behov. Tidigare har dessa elever tagits emot på Interkulturella enheten där de undervisats i ungefär ett år, tills de kunnat gå ut i en ordinarie klass.

Men sedan skollagen ändrades i januari kommer eleverna ut i klasserna mycket tidigare, redan efter åtta veckor på mottagningsenheten Bryggan i Valla. På skolan är det sedan upp till rektor att bestämma hur undervisningen ska organiseras.

Och på Sandbäcksskolan har rektorn valt en lösning som kallas språkverkstan, där två lärare jobbar växelvis med att gå ut i klasserna för att stödja på plats och med att ta emot eleverna i särskilda klassrum för att kunna undervisa i lugn och ro.

Helene Olsson, rektor på skolan, som har elever från förskoleklass till årskurs sex, förklarar tankegången:

– Jag tänker att jag inte kan åka till Medelhavet och hjälpa till men att det här är ett bidrag vi kan göra, att ta emot de här eleverna på bästa sätt.

Hon tillägger:

– Vi är inte den skola i Katrineholm som tar emot flest nyanlända, men vi tar emot med ett stort hjärta!

Mia Kerstis, speciallärare och AnnaHelena Lind Åström, lärare i svenska som andraspråk, är de som håller i språkverkstan och de är väldigt nöjda:

– Eleverna tycker att det är roligt att komma ut i en reguljär klass och de lär sig också svenska språket med hjälp av sina svensktalande klasskamrater.

I språkverkstan får eleverna lite mer utrymme och kan till exempel få träna på ämnesspecifika ord. Nioåriga Obay från Syrien är en av dem som undervisas av Mia Kerstis. Han berättar stolt att han fått 14 kompisar i sin klass och blivit bjuden på kalas.

– Jag har kompisar, jag umgås. Men det svåraste är att jag inte förstår allt, säger han.

Förutom arbetet med språkverkstan har skolan också anpassat övrig pedagogik, alla lärare ska undervisa så att alla kan hänga med på sin språkliga nivå.

– Det är jättekul att jobba så här, eleverna är så studiemotiverade och så tacksamma, de får med sig de svenska eleverna också, berättar AnnaHelena Lind Åström och Mia Kerstis, som fortsätter:

– Jag tror mycket mer på det här systemet än på det tidigare, barnen får den sociala biten tidigt, tidigare kunde det ju bli lite segregerat när nyanlända och svenska barn gick i olika klasser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om