Det är varmt i Viadidakts lokaler, men det verkar inte bekomma de 13 ungdomar som uppmärksamt lär sig hur de kan maximera sina företag på sociala medier. De kunde ha legat på stranden, men har i stället sökt och fått kommunalt feriearbete i tre veckor som egenföretagare, i samarbete med Ungdrive academy KFV. Spännande idéer och drivkraft finns det gott om.
En kille har planer på att arrangera en sportfest för barn i Nävertorpsparken, där man kan testa olika sporter. Dagen efter vill två andra deltagare anordna en fotbollsturnering för unga. Andra ska tillverka hemgjort fika, godis och sambosa, en slags somalisk pirog. Att sälja second hand och egna vintagekläder är andra drömmar som förverkligas. Liksom att hitta sponsorer till en satsning på Paralympics.
Samsam Jaabar, 19 år från Katrineholm, har sedan tidigare tillverkat egna skönhetsprodukter hemma i köket. Nu tar hon klivet till att börja sälja dem via internet.
– Jag hade inte kommit igång med det här utan Ungdrive. Det här känns så häftigt, säger hon.
I väskan har hon en tub och en liten flaska med kräm för huden och håret. De innehåller bara naturliga mineraler, vitaminer och ämnen som är bra för kroppen. För att det ska dofta gott använder hon blommor och för att öka hållbarheten tillsätts dadlar. Förhoppningen är att hon på sikt ska kunna bidra till att naturliga produkter kommer att bli billigare och ersätta skönhetsprodukter som innehåller kemikalier.
– Jag har alltid varit intresserad av att leva hälsosamt, både vad det gäller maten jag äter och de produkter jag använder, säger Samsam Jaabar.
Under en veckas kickoff blir ungdomarna drillade av kursledaren Farhim Shirinzade och tilldelade en coach. Han förklarar att de har dokumentationsplikt men inte bokföringsplikt och att alla köp sköts via en app.
– Jag har lärt mig jättemycket nytt, trots att jag redan läser på handel- och administrationsprogrammet, säger Nico Marttinen.
Bänkgrannen Kamal Abdirahman läser samma utbildning till vardags och har också lärt sig mycket under kickoffen.
– Det här är roligt. Det gäller att drömma stort och börja smått, säger han.
Ytterligare 20 elever i Katrineholm, Flen och Vingåker har fått chansen, med ett annat upplägg. De har fått ett startkapital på 1 500 kronor var från Ungdrive, kommunerna och Sörmlands sparbank.