Nyligen arrangerades Håll Sverige rent-dagen i hela landet. För att uppmärksamma problemet med nedskräpning ytterligare, valde flera fastighetsägare att samla ihop cirka 50 medarbetare till att plocka skräp i sina områden och på stan, under onsdagseftermiddagen.
– Folk har så lätt att släppa ifrån sig, så det är viktigt att de ser att vi värnar om våra områden och engagerar oss. När vi tillsammans går ut och plockar blir det en märkbar skillnad. Om det ser stökigt ut riskerar det att bli värre, säger Julia Edlund, förvaltare på Victoriahem.
Personal från KFAB, Hyreshuset, Victoriahem och Heimstaden hjälptes alla åt att snygga till vid sina fastigheter, men också på kommunal mark. Efter 40 minuter hade fyra medarbetare på Victoriahem fått ihop en hel sopsäck med skräp – bara från en kort bit av Djulögatan.
Godispapper i mängder, glasflaskor, fimpar, snusprillor och till och med en använd blöja – var bara några av sakerna som plockades upp.
De konstaterar att det inte finns en enda papperskorg mellan Stadsparken och begravningsbyrån Fonus. Nu hoppas de att kommunen ska sätta upp en, då gång- och cykelbanan ofta är utsatt för nedskräpning.
– Jag har hört av mig till kommunen, men ännu inte fått något svar, säger Julia Edlund på Victoriahem.
Abdalla Salih bor på Tingshusgatan, i en av Victoriahems lägenheter. Nu har han själv anställts av företaget som miljövärd. Det innebär att han ägnar stora delar av dagarna till att plocka skräp i områdena som tillhör fastighetsbolaget.
– Det finns mycket skräp där jag bor, så det känns bra att städa. Många uppskattar det jag gör, säger han.
Julia Edlund förklarar varför en av deras boende fick jobbet.
– Det är svårare att skräpa ned om man vet att det är grannen som ska städa. Det blir en annan närhet. Vi har skräpplockning tre gånger om dagen och förutom att få snyggt är det viktigt att få bort material som folk kan tända eld på. Det är en säkerhetsfråga, säger hon.
På Hyreshuset är Fredrik Ydevall marknadschef. Initiativet att ta krafttag mot nedskräpningen ser han mycket positivt på.
– Det känns naturligt för oss att vara med. Vi vill hålla stan fräsch, men också bidra till att den är trygg. Den sista aspekten är väldigt viktig, säger han.