Det är åtta finalister som har gått vidare i tävlingen Årets kockelev och en av dem är 18-åriga Sabina Kickmaier från Katrineholm.
– Det är jättestort. Det här har varit mitt mål under hela gymnasiet, att få tävla själv, säger hon.
Förra året tävlade hon i Unga eko-kockar ihop med två klasskompisar men nu ska hon tävla själv. Hon blev uttagen till final tack vare sin meny.
– Min mentor Ida Fjällstrid har peppat mig och hjälpt mig att komponera menyn. Hon har utmanat mig och ifrågasatt mina tankar, säger hon.
Årets kockelev utses på mässan Gastro nord.
Sabina ska bjuda på smörstekt kungsflundra med lardo som serveras med ceviche på råräka med belugalinser, sotad purjolök samt variation på morot.
– Lardo är ett slags italienskt pålägg och om man har det över fisken så smälter det och ger fisken en väldigt köttig smak och det är trevligt, säger hon.
Hon förklarar att ceviche innebär att man tillagar någonting i syra och att det oftast är en förrätt.
– Jag tänkte att varför kan man inte ha en förrätt på en varmrättstallrik? Jag vill ha något som står ut, säger Sabina.
Sabina arbetar med ekologiska och kravmärkta råvaror och menar att det är väldigt viktigt, speciellt hos yngre kockar.
– Det är jätteviktigt för oss nya kockar att börja tänka på planeten och hur vi kan göra den bättre. Vi lagar så otroligt mycket mat, inte bara fyra portioner utan vi lagar till flera hundra människor, säger hon.