Historiskt sett har olyckan varit framme vid tredje advent då det första adventsljuset brunnit ner och tagit fyr i mossan kring ljusstaken.
– Det finns även risk för det idag, men det är väldigt många fler som har led-belysning och batteridrivna ljusstakar, mossa används nog inte heller i samma utsträckning. Så det är lite på väg ner, men det är den vanligaste orsaken, säger Marcus Asplund från Västra Sörmlands Räddningstjänst.
Annars är bortglömda ljus vanligt under julen.
– Det blir mysigt att tända upp i mörkret, sen går man ifrån rummet, telefonen ringer och så kom man på att man behöver börja laga mat. Då står ljuset och brinner och då kan olyckan vara framme, säger han och fortsätter:
– Sen finns det även en förhöjd risk för brand vid mattlagning, man har mycket julmat som lagas samtidigt och då kan det bli att man glömmer bort maten på spisen.
Enligt statistik från MSB har det varit i snitt ett fyrtiotal bränder i byggnader i Katrineholms kommun under de senaste 20 åren. Marcus Asplund tror att folk är mer medvetna kring brandrisker idag.
– Men vi vet att det finns ett stort mörkertal, många bränder uppstår men folk i hemmen har koll, kontroll och kan släcka dem. Så de rapporteras aldrig.
Sker det fler bränder i hemmen under jul än andra tider på året?
– Ja det skulle jag säga. Men om vi åker ut på fler larm är inte lika säkert. Just för att många kan släcka själva.