Så stoppas stressen i hemtjänsten

2015 var ett stressigt och kaotiskt år för hemtjänsten i Katrineholm. Flera faktorer bidrog till det. Nu startar kommunen ett arbete som ska få ordning på situationen.

Hemtjänst3ph.jpg

Hemtjänst3ph.jpg

Foto:

Katrineholm2016-01-19 11:12

Många saker har gjort att hemtjänstens personal haft det besvärligt den senaste tiden. Det berättar nu de ansvariga för Kuriren.

– Det har skett många förändringar samtidigt under förra året, säger Susanne Sandlund, tillförordnad chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Främst är det tre saker hon lyfter fram som skapat stress och otrygghet bland personalen. Först det nya journalsystemet Treserva som infördes vid förra årsskiftet.

Sedan infördes också ett nytt registreringssystem för personalen där de skulle använda en mobiltelefon för att logga in sin tid hos brukarna istället för en dosa som tidigare.

– De upplevde stress och kände sig kontrollerade av detta, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det tredje som infördes var ett automatiskt tidrapporteringssystem.

– Personalen kunde i efterhand inte längre skriva in manuellt vilken tid de arbetat hos brukarna vilket innebar att mycket tid inte registrerades alls, säger Ulrica Truedsson.

Problem och för lite utbildning i den nya tekniken gjorde sammantaget att stressen bland personalen ökade.

Nu har ledningen förhört sig om läget under hela 2015 och så sent som i förra veckan startade en arbetsprocess med två hemtjänstgrupper, Öster och Söder Nävertorp, där man i detalj ska reda ut hur man ska lösa de problem som finns.

Man har bland annat kommit till insikt om att utbilda mer innan nya system sjösätts.

– Vi har ju ett arbetsmiljöansvar och kan inte nöja oss med att de anställda stressar, säger Ulrica Truedsson och påminner att man också gjorde en uppslitande omorganisation vid införandet av lagen om valfrihetssystem, Lov, 2011-2012.

– Just nu diskuterar vi i hemtjänstgrupperna hur vi ska lösa det här.

– Vi har lyssnat och vi gör någonting, vi sopar ingenting under mattan, säger Susanne Sandlund.

Fyra miljoner kronor från statliga stimulansmedel satsar nu förvaltningen på förbättringsarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om