Så sparar du på dricksvattnet under heta sommardagar

Något bevattningsförbud är i nuläget inte aktuellt. Däremot rekommenderas katrineholmarna att följa flera råd för att spara på dricksvattnet. Även kommunens parkenhet sparar på det allmänna vattnet genom att åka till Djulösjön.

Pernilla Stråhle på Sörmland vatten ger flera tips på hur katrineholmarna kan spara på dricksvattnet.

Pernilla Stråhle på Sörmland vatten ger flera tips på hur katrineholmarna kan spara på dricksvattnet.

Foto: Stina Järperud och privat

Katrineholm2021-07-22 06:28

De senaste somrarna har Katrineholmsborna fått vänja sig vid att det råder bevattningsförbud. Den här sommaren har hittills varit ett undantag. Sörmland vatten har för tillfället inga planer på att införa ett förbud. Anledningen är att produktionskapaciteten skalats upp. 

– Vi har gjort stärkande insatser i vår produktion, bland annat i Lyttersta. Samtidigt har våra invånare blivit bättre på att värna sitt vatten. Om förbrukningen däremot skulle öka markant kan det bli fråga om ett förbud, säger Pernilla Stråhle, kommunikatör på Sörmland vatten. 

Även om det inte råder något förbud just nu rekommenderas invånarna att vattna sina blommor och rabatter under kvällstid, då vattenförbrukningen är lägre. Helst av allt vill Sörmland vatten att man använder regnvatten om det är möjligt. 

– Sedan finns det andra smarta tips som sparar vatten. Att stänga av vattenkranen under tandborstningen kan spara upp till 24 liter per person och dag. När det kommer till en halvfylld tvättmaskin så behöver den lika mycket vatten som en fylld maskin, så det är viktigt att tvätta smart genom att fylla hela maskinen. Det är också viktigt att laga droppande kranar, vilket kan spara 25 liter per dygn, säger hon. 

Några andra tips handlar om att stänga av kranen i duschen medan man tvålar in sig. Att duscha är dock smartare än att fylla ett badkar. 

– Ett fyllt badkar tar ungefär 150 liter, medan en dusch på tre minuter tar ungefär 36 liter. Vattenkranen förbrukar cirka sex liter per minut och stänger man av den medan man tvålar in sig kan man också spara mycket vatten, säger Pernilla Stråhle. 

Att tvätta bilen på en biltvätt är ett annat råd. Dels för att spara på vattnet, dels för att miljöfarliga ämnen inte ska rinna ut i dagvattnet. 

undefined
För att kunna vattna fotbollsplanen vid Djulö hämtar kommunen vatten i Djulösjön med hjälp av sin slambil.

På kommunens parkenhet jobbar man också med att minska användningen av dricksvatten, eller allmänt vatten som det också kallas.

– De allra flesta blomsterfat och en del planteringar vattnar vi med hjälp av sjövatten. På våra fordon har vi tankar som vi fyller på med vatten från Djulösjön. Sedan finns det vissa planteringar som fortfarande vattnas med allmänt vatten, men där det sker under nattetid så att det inte ska dunsta bort, säger Josefin Lundin, kommunikatör på service- och teknikförvaltningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!