Stan riskerar att översvämmas – så skyddar du dig

Katrineholm riskerar att översvämmas vid ett 100-årsregn. Som fastighetsägare bör man göra vad man kan för att minska skadorna.

Om ett rejält oväder slår till med ett så kallat 100-årsregn, är det läge att se om sitt hus, både förebyggande och i ett akut skede.

Om ett rejält oväder slår till med ett så kallat 100-årsregn, är det läge att se om sitt hus, både förebyggande och i ett akut skede.

Foto: Björn Pettersson

Katrineholm2021-09-22 17:02

Katrineholm är dåligt rustat för att klara ett 100-årsregn. Kullbergska sjukhuset är en lågpunkt och områden på Norr kan hamna under vatten. Djulösjön riskerar också att svämma över.

– Vi har riskområden i centrala tätorten. Sjukhuset till exempel. Vi har bra dagvattenhantering där, men det är en lågpunkt, förklarade kommunens miljöstrateg Linda Aldebert, när tidningen skrev om översvämningsriskerna i augusti

Skyfallen spås bli vanligare och intensivare enligt SMHI och när Sörmland vatten testade Katrineholms kapacitet för några år sedan hade delar av VA-systemen svårt att ens hantera en tiondel av vattnet som kan komma vid ett 100-årsregn. 

Länsförsäkringar Södermanland går nu ut med tips för hur man kan skydda fritidshuset eller villan mot otrevliga överraskningar i samband med översvämningar. 

– Undvik att förvara dyrbara eller fuktkänsliga föremål i din källare. Undvik också att förvara föremål som betyder mycket för dig i din källare och som har ett emotionellt värde, säger Annika Schyler, chef skador, i ett pressmeddelande.

Som förebyggande åtgärder tipsar försäkringsbolaget att man bör se till att täta alla källarfönster, ha fungerande dränering intill husgrunden samt att se till att marken lutar från huset. Fastighetsägare bör också se över golvbrunnarna i källaren – ta bort de onödiga och utrusta övriga med backventiler eller göra dem låsbara för att förhindra att vatten kommer in via baktryck. 

– Tänk på att se över brunnar, lövsilar och hängrännor. Rensa dem från löv och annat skräp som kan bidra till större vattenansamlingar i nära anslutning till huset, säger Mårten Johansson, chef för byggskador på Länsförsäkringar Södermanland. 

Om olyckan väl är framme finns det också en rad praktiska råd för att minska vattenskadorna. Nummer ett är att slå av strömmen, eftersom vatten kan bli strömförande. Fastighetsägaren bör också försöka avleda vattnet med hjälp av sandsäckar eller dikesgrävning och om vattnet kommer från golvbrunnar – trycka in en handduk i brunnen och täcka med ett tungt föremål. 

Sedan gäller det att torka, pumpa och ösa bort vattnet för att minska skadan. Blir det för det besvärligt kan man kontakta räddningstjänsten. När vattnet börjar dra sig undan bör man dokumentera skadorna och göra en anmälan till försäkringsbolag och VA-leverantör. För att förhindra mögel kan man ställa in en luftavfuktare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!