Så skolas de nya kandidaterna in i kommunpolitiken

Hur styrs en kommun? Vad är en motion? Det behöver man ha koll på som kommunpolitiker, men det är inte alltid så lätt om man är helt ny i gemet. Gruppledarna minns själva hur det var att vara ny på jobbet. "Jag gömde mig nästan bakom en pelare", säger Johan Söderberg (S).

Nu inför valet skolas nya kandidater in i politiken. Komunalråd Johan Söderbergs råd till alla nya är att våga ställa frågor och att gå på alla möten för att få all information.

Nu inför valet skolas nya kandidater in i politiken. Komunalråd Johan Söderbergs råd till alla nya är att våga ställa frågor och att gå på alla möten för att få all information.

Foto: Arkivbild, Alice Staaf

Katrineholm2022-08-25 20:58

Det är inte långt kvar till valet. Som tidningen tidigare berättat finns det flera nya namn på partiernas valsedlar till kommunvalet. Är man ny på jobbet kan man behöva en introduktion. Det gäller även om man för första gången ger sig in i kommunpolitiken. Samtliga åtta partier uppger att de, förutom den utbildning som kommunen erbjuder, har en egen forma av inskolning för sina nya partikollegor i samband med valet.

– Vi hade en genomgång om hur kommunens organisation ser ut med kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, de olika nämnderna, deras roller och så de kommunala bolagen, säger Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, och fortsätter:

– Det tar tid att komma in i det här. Kommunpolitiken är bred och man lär sig inte allting på en vecka. Vi som varit med länge lär oss fortfarande något nytt. 

undefined
"Jag tycker fortfarande att det är roligt även om det ibland går upp och ner. Det bästa är att man får vara med och påverka och skapa debatt. När en gammal lärare ringer och säger att det var kul att läsa min debattartikel. Det är sådant som gör att man orkar fortsätta", säger Vänsterpartiets gruppledare Tony Rosendahl.

Moderaterna har ett liknade upplägg som de kallar för kandidatskolan. 

– Innan valet så har vi något på förbundsnivå som kallas för kandidatskolan som de som vill får anmäla sig till. Sen efter valet kommer vi att anordna en utbildning när vi ser vilka poster de får och vad mer för kunskaper de kan behöva, säger Christer Sundqvist, gruppledare för Moderaterna. 

undefined
Inger Fredriksson, gruppledare för Centerpartiet, tyckte inte det var svårt att ge sig in i kommunpolitiken. "Det låter skrytigt och märkligt men eftersom jag jobbat som journalist så hade jag läst mycket handlingar och hade koll på hur arbetet fungerade. Så det var inget konstigt".

Tidningen har pratat med alla gruppledare för de åtta partierna som säger att de har en genomgång med sina nya kandidater inför och efter valet. Det som skiljer är formen på utbildningen. Miljöpartiet satsar mer på att ha en öppen dialog i gruppen snarare än att ha ett kurstillfälle.

– Vi är en ganska tight grupp. Vi har en slags pågående inskolningsprocess, ingen formell utbildning. Vi diskuterar frågorna tillsammans i gruppen och det blir som en slags inskolning om hur det funkar att vara ledamot eller ersättare, säger Nicklas Adamsson (MP).

Ett råd samtliga gruppledare vill ge till alla nya kandidater är att "våga fråga". De minns alla sin första tid som ny inom kommunpolitiken och att allt inte var solklart från första stund. 

– Ja, det var väldigt svårt. Allting var nytt. Stundtals var det alldeles för mycket information så det är bättre att man börjar på plats och sitter med någon som varit med tidigare. Då kan man fråga om saker, säger Mica Vemic, gruppledare för Sverigedemokraterna. 

Vemic berättar att kandidaterna förutom en teoretisk grundutbildning också får gå bredvid sina partikollegor för att lära sig de olika rollerna. 

– Ja, i den här grundläggande utbildningen så får man teoretiskt förklarat vad en motion är, vad en nämnd är och så vidare. Sen får de som är helt nya följa med de som varit med tidigare och lära sig stegvis om allt från att lämna in motioner till att gå upp i talarstolen. Det tar en stund att få häng på det. 

undefined
Mica Vemic (SD) om vad som var svårast att lära sig när han fik sitt första förtroendeuppdrag. "Kommunallagen är rätt invecklad och den behölver man ju ha någorlunda koll på. Det är den tyngsta. Samtidigt går det inte att lära sig allt på en gång, för det är väldigt mycket. Utan man får ta det stegvis".
undefined
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande om det bästa och sämsta med att vara kommunpolitiker. "Det bästa är att ha en möjlighet att vara med och påverka och förverkliga den politiken som mitt parti beslutat sig för. Det sämsta är väl att man aldrig är riktigt ledig. Det visste jag ju, och det är väl inte ett jättestort problem men ibland vill man bara vara Johan och inte KS-ordfördande".

Även kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) tyckte det var svårt och lite nervöst när han fick sitt första nämnduppdrag.

– Jag minns mitt första sammanträde, då var jag ersättare i bildningsnämnden och vi satt i Katrineholmsalen på Safiren. Jag gömde mig nästan bakom en pelare för jag tyckte att alla kunde så mycket mer än mig, säger Johan Söderberg.  

Har du något råd att ge till alla nykomlingar?

– Delta så mycket ni kan i möten, både de formella nämndsammanträderna och förmöten. Och var inte rädd att ställa frågor. Vi andra finns där som stöd för dem som inte varit med förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!