Kommunen satsar halv miljon för att bekämpa våld

Bekämpa våld i nära relationer. Det ska det nya samarbetet mellan kommunen och kvinno- och tjejjouren Miranda leda till. På tisdagen signerade båda parterna det historiska avtalet. "Den största skillnaden är att vi får en långsiktighet. Det här avtalet är på fem år och vi får 100 000 per år", säger Emelie Trolin, verksamhetschef på Miranda.

Johanna Karlsson, (S), ordförande i socialnämnden skriver på IOP-avtalet mellan Katrineholms kommun och kvinno- och tjejjouren Miranda. På bilden syns också t. v. Emelie Trolin, verksamhetschef på Miranda, Lise Hermansson, ordförande för Miranda och Birgitta Carlheim-Gyllensköld (M), 1:e vice ordf. i socialnämnden.

Johanna Karlsson, (S), ordförande i socialnämnden skriver på IOP-avtalet mellan Katrineholms kommun och kvinno- och tjejjouren Miranda. På bilden syns också t. v. Emelie Trolin, verksamhetschef på Miranda, Lise Hermansson, ordförande för Miranda och Birgitta Carlheim-Gyllensköld (M), 1:e vice ordf. i socialnämnden.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-06-16 19:21

– Det här är ett naturligt nästa steg i det välfungerande samarbete som vi redan har. Därför känns det jättebra att få skriva på det här avtalet i dag, sa Johanna Karlsson (S), ordförande i socialnämnden, när hon på tisdagens pressträff signerade det så kallade IOP-avtalet. 

I Katrineholm är det första gången som ett sådant avtal skrivs och det förklaras enklast som ett samarbete mellan offentlig och idéburen sektor. Genom det här ska socialförvaltningen och Miranda lättare kunna utbyta erfarenheter med varandra och tillsammans jobba för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation är något som vi ser ökar och vi behöver samverka så vi får bukt med det och göra så att fler får hjälp. Rent praktiskt betyder det här avtalet att socialnämnden ger en slant till Miranda och att vi kan bistå med personal, säger Johanna Karlsson.

Även Emelie Trolin, verksamhetschef på Miranda, vittnar om att våld i nära relationer är ett stort problem i Katrineholm.

– Det är mycket våld i Katrineholm. Båda våra stödverksamheter är fulla.

Hur kommer det här avtalet hjälpa ert arbete?

– Den största skillnaden är att vi får en långsiktighet. Det här avtalet är på fem år och vi får 100 000 per år. Tidigare har vi fått söka olika typer av föreningsbidrag som varit kortsiktiga lösningar. Dessutom är det här ett viktigt ställningstagande från kommunens sida att man är villig att satsa på det här och att man tycker det är viktigt, säger Emelie Trolin.

undefined
Emelie Trolin säger att bidraget på totalt 500 000 kronor gör att kvinno- och tjejjouren kommer kunna arbeta mer långsiktigt och planera sina stödinsatser bättre.

Lise Hermansson, ordförande i Miranda, håller med.

– Vi har försökt att få till det här avtalet länge. Det här gör att vi får en trygghet, att vi har kommunen i ryggen. Förut när det dykt upp ett större behov, när fler kvinnor behövt vår hjälp, så har vi varit tvungna att snabbt steppa upp för att kunna erbjuda kvinnorna de stöd som de behöver. Nu kan vi planera mer långsiktigt. Det är bara två som jobbar på Miranda men nu kan vi få hjälp av de på socialkontoret, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar mycket förebyggande och har varit på skolor. Men nu får vi större möjligheter att åka ut till skolorna och prata med eleverna om det här, innan de gör något dumt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!