Så ska utbrottet av hepatit A hämmas

Vårdcentralerna rustar och vaccinerar mer frikostigt än tidigare. Information och samarbeten ska stävja smittspridningen.

Vaccination är ett viktigt led i det förebyggande arbetet, men information anges som Regionens tyngsta försvar mot hepatit.

Vaccination är ett viktigt led i det förebyggande arbetet, men information anges som Regionens tyngsta försvar mot hepatit.

Foto: TT/Naina Helén Jåma

Katrineholm2020-07-27 20:15

Fredagen den 24 juli skrev tidningen att flera fall av den ovanliga virussjukdomen hepatit A påträffats i Katrineholm. Det var efter att mittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på Region Sörmland fått rapporter om ett femte fall av hepatit A under torsdagen, efter en kortare tid utan nya fall, som han började misstänka att sjukdomen fortsätter att spridas i Katrineholm. Innan torsdagen gjordes bedömningen att spridningen kunde vara under kontroll, så var emellertid inte fallet. 

– Peppar, peppar ta i trä, i helgen har vi inte sett några nya fall. Jag hoppas att det fortsätter så, säger han.

Region Sörmland har varit i kontakt med bland annat Socialtjänsten som ska sprida information om sjukdomen till de som riskerar att drabbas. På sprutbytet i Eskilstuna kan missbrukare få rena nålar. Även de har uppmanats att sprida information om sjukdomen eftersom gruppen är särskilt utsatt. Tillsammans med regionen har man ett långsiktigt samarbete som också innefattar förebyggande arbete mot andra smittor.

– Vi vet inte riktigt vilka som kan vara berörda, vad de gör eller vilka de umgås med. Därför måste vi agera mycket bredare än om det till exempel rörde sig om en förskola eller en arbetsplats, förklarar Signar Mäkitalo.

Vårdcentralerna kommer att vara särskilt uppmärksamma på symptom för att snabbt kunna identifiera och behandla nya fall av sjukdomen. 

– När man inte stött på en sjukdom på flera år faller den lätt i glömska. Med tanke på att det är stort fokus på corona just nu är det särskilt viktigt att vården är uppdaterad gällande hepatit A, säger Mäkitalo. 

Det tar omkring fyra veckor från det att en person utsatts för smitta till insjuknandet. Vaccination ger ett flerårigt skydd, ett insjuknande innebär däremot livslång immunitet. Vårdcentraler i Katrineholm har mottagit extra vaccindoser, för att vara redo om utbrottet fortskrider.

– Man kommer att vara frikostiga med vaccinationerna framöver, förklarar Signar Mäkitalo.

Det finns ingen självklar behandling av den besvärliga, men oftast ofarliga, sjukdomen. Däremot kan sjukdomsförloppet vara både långdraget och obehagligt. Det kan ta upp till tre månader att bli helt återställd.

Vaccination är ett viktigt led i det förebyggande arbetet, men information anges som regionens tyngsta försvar mot hepatit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!