Så ska Katrineholm stilla kompetensbehovet

Sverige skriker efter naturvetare och samtidigt ser skolpersonal att allt fler unga är mindre i naturen. För att lösa det satsar Katrineholms kommun på naturskola. "Många barn som vi möter har i stort sett inte varit i skogen", säger utvecklingsledare Hanna Olsson.

Meja Lundkvist och hennes två klasskompisar löser snabbt uppgiften de fått under torsdagens naturskola. Bygga en koja åt trollet; check!

Meja Lundkvist och hennes två klasskompisar löser snabbt uppgiften de fått under torsdagens naturskola. Bygga en koja åt trollet; check!

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-05-13 04:45

– Vi håller på och bygger en koja åt trollet. Nu gör vi inredningen, vi ska fixa vardagsrum och en eldstad, säger Ebba Åkesson som går i trean på Nyhemsskolan.

Hon och hennes klasskamrater har den här dagen fått flytta sin undervisning från klassrummet till friluftsområdet Ramsjöhult utanför Katrineholm. De har precis fått lära sig allt om allemansrätten, vilket de har nytta av när de ska bygga en koja.

– Man får bara ta pinnar som redan ligger på marken, inte bryta av från trädet, berättar eleven Suheib Abukar. 

Ungefär en gång i veckan under våren har klasser i årskurs 1-6 fått turas om att åka ut till olika platser för att träffa naturpedagoger som undervisar om och i naturen. 

– Det är för att öka intresset för naturkunskap och samtidigt låta barnen få vara ute i naturen och få frisk luft. Vi behöver fler naturvetare i Sverige och det här är grunden, säger Hanna Olsson, utvecklingsledare för naturskolan.

Hon ser också en tendens i samhället att färre barn vistas ute i naturen.

– Många barn som vi möter har i stort sett inte varit i skogen. 

Förhoppningen är att naturskolan ska ändra på det. Än så länge är naturskolan bara i uppstartsfasen och kör därför en testperiod med låg- och mellanstadiet, men tanken är, vilket också står i kommunplanen, att alla elever från förskolan till gymnasiet ska inkluderas i naturskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!