Så ska du agera om du kommer först till en trafikolycka

Hur du ska agera om du är först till en trafikolycka kan vara svårt att veta. Därför har tidningen med hjälp av NTF och räddningstjänsten tagit fram tips på vad du bör tänka på. "Bra att ha en reflexväst liggandes i bilen", säger Lars Nordquist på NTF.

Lars Nordquist, på NTF Sörmland, ger tips på hur du ska agera om du är först fram till en trafikolycka.

Lars Nordquist, på NTF Sörmland, ger tips på hur du ska agera om du är först fram till en trafikolycka.

Foto: Jimmy Persson och Johan Nilsson/TT

Katrineholm2022-01-17 20:58

I takt med helgens snöväder skedde flera trafikolyckor i Katrineholmsområdet. Men vad ska du göra om du kommer först till en trafikolycka? NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande i Sörmland, och Västra Sörmlands räddningstjänst, har tagit fram tips på hur du bör hantera situationen. 

Först ska du göra övrig trafik uppmärksam på att det har hänt en trafikolycka. Det handlar om att slå på varningsblinkers och sätta upp varningstriangel, så att det inte händer ytterligare en olycka. Det är också viktigt att du gör dig själv synlig.  

– Därför är det bra att ha en reflexväst liggandes i bilen, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig för NTF i Sörmland. 

Därefter ska du bilda dig en uppfattning om vad som har hänt. Det handlar bland annat om att ta reda på om någon är skadad, samt undersöka om någon är mer skadad än någon annan. Då blir det lättare att guida räddningstjänsten rätt när de väl anländer. När detta är gjort ska du ringa 112. Operatören vid SOS kommer att ställa frågor om vad som har hänt och vägleda dig vidare i hjälparbetet.  

Om någon ligger utanför fordonet och fryser är det bra om du lägger en filt över, förutsatt att det finns tillgängligt. Om det inte förvärrar eventuella skador kan det annars vara bra om personen får värma sig i ditt fordon. 

Du ska däremot inte flytta en person ur en krockad bil. Det kan förvärra eller ge upphov till nack- och ryggskador för resten av livet. Du bör enbart flytta en skadad person om det finns risk för brand, explosion, påkörning eller om den skadade är utsatt för livshotande fara. 

– Brinner fordonet gäller det att vara försiktig. Om en elbil skulle fatta eld blir det snabbt väldigt varmt, säger Lars Nordquist. 

Även om du inte tänkt flytta en skadad person, är det viktigt att du närmar dig personen framifrån. Matthias Dahlqvist, styrkeledare vid Västra Sörmlands räddningstjänst, säger att man bör knacka på motorhuven i stället för på sidorutan, för att minimera risken för att personen vrider på nacken. 

– Dessutom ska man försöka få fler trafikanter att stanna om det behövs, samt att tänka på var man befinner sig innan man larmar 112, säger Matthias Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!