Så ska det bli tryggare att duscha i skolorna

För många elever finns ingen plats i skolan så otrygg och ångestladdad som duschen. Nu ska fem grundskolors duschrum byggas om för att minska risken för kränkningar.

Elin Larsson, idrottslärare på Nyhem, i miljön som många elever uppfattar som otrygg och ångestladdad.

Elin Larsson, idrottslärare på Nyhem, i miljön som många elever uppfattar som otrygg och ångestladdad.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-09-17 17:17

– Det är fantastiskt!, tycker Elin Larsson, idrotts- och hemkunskapslärare på Nyhemsskolan. 

Hon skulle kunna lägga till ”Äntligen!”. I nästan 20 år har hon hållit tummarna för att eleverna ska möta en tryggare duschmiljö när de återvänder från sommarlovet. I lika många år har ingenting hänt.

Elevrådet har stött på. Vaktmästeriet likaså. Och idrottslärarna, som kan vittna om vilken tuff prövning det är för många elever att klä av sig inför kompisarna och kanske utsättas för granskande blickar – eller värre saker.

– Det händer mycket med kroppen i deras ålder och det är en känslig period i livet. Att bli uttittad och kanske få kommentarer om hur man ser ut kan göra mycket ont.

Duschrummen på Nyhem ser ut som i många skolor. Ett kalt utrymme där eleverna duschar på rad utan möjlighet att tvätta sig enskilt. Situationen är ofta stressig när duschkön och otåligheten växer och nästa lektion rycker närmare.

Det finns elever som undviker situationen genom att inte delta i idrottslektionen. Vanligare är att de struntar i att duscha, och bär svettlukten med sig under resten av skoldagen.

undefined
Efter att flera kränkningar uppmärksammats, låter kommunen nu bygga om fler skolors duschutrymmen.

Också Dennis Broberg ser problematiken på nära håll. Han är ledare i Kif basket, som använder Nyhemshallen till träning och match. Han tränar främst tjejer men vet att även många killar undviker att duscha.

– Vi har försökt skapa en positiv omklädningsrumskultur som innefattar duschsituationen. Vi har till exempel sagt att de inte ska duscha fler än tre åt gången och inte vara kvar så länge. Då skulle de slippa köbildning och känna att de blir uttittade.

Även skolan har försökt inskärpa vad som inte är okej i dusch och omklädningsrum. Trots det känner sig många barn tvingade att fly undan duschmomentet.

– Det är en språngbräda för mobbning, säger Broberg.

Detta vill nu kommunen förebygga. Snart börjar arbetet med att renovera duscharna i Nyhemshallen samt på Skogsborg och skolorna i Valla, Björkvik och Forssjö.

– Det blir inga gemensamma duschar kvar, utan bås där man kan duscha enskilt. De flesta om inte alla båsen får dörrar så att eleverna kan stänga om sig, säger KFAB:s fastighetschef Tobias Lundqvist.

En liknande preventiv åtgärd har gjorts i Järvenhallen. I somras beviljades KFAB och bildningsförvaltningen 861 000 kronor i statsbidrag till fortsatta ombyggnationer. 

I mitten på november ska arbetet vara klart.

Karta: Nyhemshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!