De senaste åren har världen drabbats av Covid 19-pandemin och i vårt närområde sätter Rysslands invasion av Ukraina djupa spår. Men någon zombie-invasion har vi inte sett till – än.
Zombie-apokalypsen är dock ett vanligt tema i skräckfilmer och spel, där världen intas av levande döda, eller odöda. Serien "The last of us", baserad på ett spel för Playstation, innehåller zombieliknande varelser, som smittats av ett virus, som de nu vill sprida till friska människor. "The walking dead" är en annan populär serie på samma tema, liksom filmklassikern "Night of the living dead" från 1968. Författaren John Ajvide Lindqvist ger sig in i zombie-världen i boken "Hanteringen av odöda" från 2005.
Sajten Bostadslistan har tagit fram fem kriterier, för att avgöra hur säkra Sveriges kommuner skulle vara, om zombierna försökte ta över. Vanligt i filmer, spel och böcker är att zombierna aktivt och aggressivt söker upp friska personer, för att bita dem, äta dem eller bara ha ihjäl dem. Skulle det ske i Sverige är småländska Markaryd den bästa kommunen att gömma sig i, och Järfälla den sämsta, enligt listan.
Två av kriterierna är "sårbarhet", där sådant som befolkningstäthet och antalet patienter på sjukhus vägs in, samt "gömställen", där skogsmark och antal husvagnar vägs in. "Säkerhet" är en annan aspekt, där polisstationer och militärbaser räknas, liksom "förnödenheter", där arealen åkermark, grödor och djuruppfödning vägs in. Det sista kriteriet är "mobilitet", där möjligheten att åka ifrån zombierna, som ofta släpar sig fram till fots, beräknats.
Katrineholm hamnar på plats 156 av landets 290 kommuner. Arealen skogsmark är stor och därmed är gömställena många, men mobiliteten, alltså möjligheten att åka från zombies, är låg, enligt listan. Detta trots kommunens läge vid stambanan.
Bäst i Sörmland är Gnesta på 24:e plats, Nyköping på plats 105, Flen på plats 119, Vingåker på plats 181, Strängnäs på plats 208, Trosa på plats 251, tätt följd av Eskilstuna på plats 254 och sist i Sörmland, och bland de sämsta zombie-kommunerna i landet, är Oxelösund på listans plats 277.
Oxelösund dras ned på grund av hög befolkningstäthet, antalet patienter på sjukhus och dödstal. Dessutom är fordonen, enligt listan, få.
Att få någon att kommentera undersökningen är dock inte så lätt.
– Det du vill är alltså att polisen ska kommentera, hur väl samhället skulle stå emot en zombieinvasion?, frågar polisens presstalesperson Johnny Gustafsson, när tidningen ringer upp.
Därpå börjar han skratta, men han kan sedan konstatera att polisen har goda möjligheter att stå emot zombierna:
– Vi är väl rustade, vi har ju fått nya polisaspiranter nu.
Johan Söderberg (S), är som kommunstyrelsens ordförande ganska van vid udda frågor. Han tror inte att någon zombieattack är aktuell för Katrineholms del och tycker att undersökningens kriterier är lite oklara, men han tycker ändå att en del siffror i undersökningen kan vara intressanta.
– Det är klart att delar av de här måtten kan vara relevanta, som när det gäller skydd mot smitta som covid eller någon form av krigssituation. Vår möjlighet att vara självförsörjande om vi skulle bli isolerade, till exempel. Men vi får hoppas att vi klarar oss om det blir en zombieapokalyps, säger han.