Under december har Pontus Grönvall och Gustaf Kågebrand på Katrineholms golfrestaurang tagit emot 800 julbordsgäster. Förberedelserna började i oktober med att börja röka lax och kött, vacuumpacka och frysa in. Efter drygt tre intensiva veckor har kockduon fått nog av julskinka, köttbullar och sillinläggningar.
– Vi är nog lika trötta på julmaten båda två nu, konstaterar Pontus Grönvall och skrattar.
Hur ska man tänka som hemmakock kring sitt eget julbord?
– Man ska inte ha för många rätter och inte för stora mängder av allt, det går inte åt mycket per skalle. Lagar man många olika rätter räcker det med en sked av varje. Laga mindre mat än vad du tror går åt. Ofta får man hälften kvar eller mer, säger Gustaf Kågebrand.
Vill man kunna njuta av sina julbordsrester är en annan förmaning att ta fasta på:
– När man ätit klart måste maten in i kylen direkt. Inläggningar klarar sig en och en halv, två veckor, men för majonnäsbaserade rätter är det bara fem, sex dagar, säger Pontus Grönvall
Både han och Gustaf tycker att man ska ta till vara på det man får över.
– Jag tror folk tröttnar på julmaten och slänger det som blir kvar, men julskinka kan man göra hur mycket som helst av och sen kan man göra jättegod grönkålssallad och laxpudding, säger Gustaf.
– På inlagd sill kan man göra goda röror till bakad potatis och blir det revben över kan man göra pulled pork-gratäng, lägger Pontus till.
För Kurirens räkning har kockduon tagit fram recept på hur du förvandlar dina rester till nya favoriter:
Ost- och skinkpirog på julskinka och överblivna ostar
Ingredienser:
4 smördegsplattor
150 g mjukost.
1-2 msk grädde
Ca 70 g ost i små kuber
Ca 100 g julskinka i små kuber
Senap, salt och peppar efter tycke och smak
Gör så här:
Kavla ut smördegsplattorna och dela dem så det blir två trianglar.
Blanda en fyllning på mjukost, grädde, ost och julskinka.
Smaksätt med senap, salt och peppar.
Fördela smeten på smördegsplattorna. Pensla kanten med ägg och vik över degen så att det blir trianglar.
Pensla pirogerna med ägg och baka i ugnen i 225 grader i cirka 20 min. Servera med grönsallad och gärna en vinägrett.
Laxpudding med räkor
Ingredienser:
5-6 kokta potatisar
Cirka 400 gram lax av något slag
Dill
Gräslök
5 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt
Gör så här:
Skiva potatisen, skär dill och gräslök och blanda med mjölk, grädde, ägg och salt. Varva potatis och lax i en form. Häll över äggblandningen och baka i ugnen cirka 40 min i 180 grader eller tills äggblandningen har stelnat.
Servera med skalade räkor och hovmästarsås, skagenröra eller romsås, beroende på vad som finns över från julbordet.
Grönkålssallad med vitt vin, vitlök och nötter
Skär grönkål i strimlor, hacka en gul lök och vitlök efter smak. Bryn löken i olivolja, tillsätt grönkål och sedan vitlök, salt och vitpeppar. Bryn detta ett litet tag, tillsätt ½ dl vitt vin och lite vatten om det behövs. Låt koka ca 5-10 minuter.
Låt svalna och servera med fetaost och valnötter.
Pulled pork-gratäng
Skiva kokt potatis i botten på en ugnsform, krydda potatisen med önskad krydda såsom chili och lite salt.
Skiva ner revbenen eller riv sönder om de är tillräckligt möra. Häll på salsa eller barbequesås. Gör en blandning på majonnäs, crème fraiche, riven ost, tomat och feferoni om det finns tillgängligt. Häll detta över pulled porken, toppa med riven ost och nachochips om man så vill. Gratinera i ugnen tills detta har fått fin färg. Servera med sallad.