Så mäts badvattnet i Katrineholm

Tre gånger varje sommar tas vattenprover på kommunens tio badplatser för att upptäcka ohälsosamma bakterier.

Vem vann tävlingen i att gissa rätt vattentemperatur?  Det blev oavgjort, med fem lika mellan Adnan Abdi Osman och Christoffer Lundgren Björnqvist.

Vem vann tävlingen i att gissa rätt vattentemperatur? Det blev oavgjort, med fem lika mellan Adnan Abdi Osman och Christoffer Lundgren Björnqvist.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-07-08 20:04

Det är blåsigt, ganska kyligt och inte en enda badgäst i sikte på Djulös badplats. Miljöinspektör Christoffer Lundgren Björnqvist och sommarvikarien Adnan Abdi Osman kommer gående med en stor kylväska och en termometer i högsta hugg. 

– Om det är många som badar så försöker vi att hitta en fri zon. Fåglar kan också påverka provet, säger Christoffer Lundgren Björnqvist.

Adnan Abdi Osman sätter vattenbehållaren på en lång pinne och fyller den en bit ner i vattnet. När korken har skruvats på läggs provet i kylväskan. Det är första gången han tar vattenprover och lär sig så att han kan ta det själv vid nästa tillfälle. 

Innan det är dags att ta temperaturen klättrar killarna ned på stegen och känner på vattnet. 

– 19 grader, säger Adnan.

– 19,4, kontrar Christoffer med, innan han sticker ned termometern för att mäta den faktiska temperaturen. 

Christoffer gissade helt rätt och spricker upp i ett leende. Duon går vidare för att undersöka om det finns alger och passar samtidigt på att titta efter vassa föremål vid bryggorna och på stranden. 

– Första spåren på algtillväxt är gröngula korn i vattnet. På försäsongen kan de påminna om björkpollen, säger Christoffer Lundgren Björnqvist, innan de ger sig av mot nästa anhalt.

Kommunens tio badplatser ska hinnas med samma dag. Arbetsdagen inleddes redan klockan kvart över sex, för att hinna ta alla prover innan budbilen kommer klockan 14. Proceduren görs om tre gånger under sommaren.

Ingen av sjöarna visade någon algblomning under tisdagens mätning, enligt miljöinspektören:

– Det såg bra ut i alla sjöar. 

Nästa vecka väntas svaren från labbet i Jönköping och de presenteras omgående på havs- och vattenmyndighetens hemsida. Skulle odlingen visa på alarmerande halter av bakterierna E. coli eller enterokocker hör labbet av sig när förprovet är klart, efter tre dagar. 

Vid senaste mätningen den 9 juni hade alla tio badplatser tjänligt badvatten. Åtta badplatser klassificeras med "utmärkt kvalitet".

– Badvattnet är bra vid kommunens alla badplatser än så länge. Skulle något prov visa otjänligt sätter vi upp skyltar och tar nya prover, säger Christoffer Lundgren Björnqvist. 

Vid Fiskeboda i Julita klassificeras Hjälmarens vattnen med "bra kvalitet". Det var den badplats som hade den varmaste badtemperaturen under tisdagen, med 21,7 grader. Kallast var det i Yngaren vid Klubbetorp i Björkvik med 17,5.

Karta: Djulöbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!