I onsdags meddelade Riksbanken att räntan sänks från 0,25 procent till noll procent. Sänkningen är historisk och gjordes för att få fart på ekonomin och inflationen. Riksbankens inflationsmål är två procent. Det är också målet med sänkningen av räntan.
Riksbanken hoppas få fart på ekonomin genom att få människor att konsumera. När det blir billigare tillgång till kapital genom lån spenderar människor mer pengar. Riksbankens främsta uppdrag är att nå inflationsmålet. Konjunkturinstitutet spår dock en fortsatt låg inflation trots räntesänkningen.
Göran Bjerke är chef på Handelsbanken i Katrineholm och ser bekymmer med den låga reporäntan.
– Vi ser den som ett tecken på problem i svensk ekonomi. Det kan vara fara för en bubbla om lånen ökar, säger han.
Göran Bjerke ser bankernas sänkningar av bolåneräntorna som en chans för Katrineholmsborna att amortera i raskare takt.
– Lägre ränta innebär lägre kostnader. Det finns en möjlighet att amortera mer nu när det är billigt. Det är bra inför dyrare tider, säger han.
Riksbankschef Stefan Ingves har sedan länge haft fokus på hushållens skuldsättning. Sänkningen av reporäntan är en fortsatt expansiv penningpolitik som ska få fart på ekonomin. Den nya räntan sätter press på den svenska regeringen att bedriva en ansvarsfull bostadspolitik och hindra hushållen från att öka skuldberget. Genom att bygga fler bostäder hålls priserna på bostäder nere och på så vis kan hushållens lån minska på sikt.
Katrineholmsbon Mikael Persson berörs av både bostadspolitiken och ränteläget. Han och hans familj har precis sålt sin bostad och är på jakt efter en ny.
– Vi har precis sålt vårt radhus i Valla. Just nu letar vi i första hand efter en villa i Katrineholm. Vi är fem i familjen, men vi är tre som kommer att flytta in i det nya huset. Jag har en son som ska flytta ut och en son som bor i Luleå, berättar han.
Mikael Persson är både glad och oroad över den sänkta reporäntan. Ur ett kortsiktigt perspektiv tycker han att det är bra, men ur ett långsiktigt perspektiv känner han oro.
– Beskedet är både positivt och negativt. Det är positivt att räntorna går ned. Samtidigt är man rädd för en bostadsbubbla. Att det man köper i dag ska ha tappat i värde i framtiden vid en eventuell försäljning, berättar han.
Mikael Persson har inte förändrat sin räntestrategi för det kommande husköpet med anledning av den sänkta reporäntan.
– Som det ser ut nu vill jag ha rörlig ränta. Det hade jag tänkt ha redan innan beskedet kom, berättar Mikael Persson.
Han hoppas att bankerna kommer att följa Riksbanken och sänka sina bolåneräntor ytterligare.
– Jag hoppas att de sänker räntorna. Det borde de göra. Det är lite för stora marginaler idag, säger Mikael Persson.