Så ofta larmades VSR till bostadsbränder förra året

2020 ryckte räddningstjänsten ut på 37 bostadsbränder i Katrineholm och Vingåker. De flesta bränderna startade i köket.

Marcus Asplund, funktionschef för det förebyggande arbetet hos Västra Sörmlands räddningstjänst.

Marcus Asplund, funktionschef för det förebyggande arbetet hos Västra Sörmlands räddningstjänst.

Foto: Roger Culmsee (arkiv)

Katrineholm2021-01-26 17:54

Västra Sörmlands räddningstjänst gör årligen 520 utryckningar i genomsnitt sett över en tioårsperiod. En tiondel av larmen handlar om brand i byggnad, den kategori som fritidshus, villor och flerbostadshus tillhör. Antalet ligger ganska stadigt över tid.

– Jag anser att bostadsbränderna har minskat, eftersom antalet bostäder har ökat här, säger Marcus Asplund, funktionschef för det förebyggande arbetet hos Västra Sörmlands räddningstjänst. 

Till största delen arbetar han och två kollegor med att informera. Räddningstjänsten gör också tillsyn hos verksamheter, samt agerar remissenhet till bygglovsärenden.

– Det förebyggande arbetet har varit ganska konstant de senaste åren, men nu släpar vi efter på grund av coronapandemin. På kort sikt så gör det inget, vi har gjort avstämningar per telefon och verksamheterna vet att de enligt lagen ska ha ett skäligt brandskydd.

Alla privatpersoner har dock inte koll på kravet på brandvarnare och i vissa fall brandsläckare. Det finns mycket kvar att göra för att nå ut med information, menar Asplund. 

De absolut vanligaste brandorsakerna i Katrineholm och Vingåker det senaste årtiondet är spisen eller soteld. De står för knappt en femtedel av larmen vardera. Ungefär var tionde larm orsakas av fel i utrustning. Rökning och levande ljus förekommer i tre respektive fyra procent av larmen. 

– När det blir trender blir det ofta trender i hela Sverige. Då går MSB ut med information ber oss utreda det, säger Asplund.

Karta: Västra Sörmlands räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!