En basundersökning hos tandläkaren kallas också för rutinundersökning. Det är den man kallas till med en tidsintervall som du och din tandläkare har kommit överens om. Kostnaden för denna undersökning varierar mellan mottagningarna, därför kan det löna sig att jämföra priserna innan du väljer vilken tandläkare du vill gå till.
För varje tandvårdsåtgärd finns ett referenspris. Det är det priset som Försäkringskassan utgår ifrån när de betalar ut ersättning, främst vid större behandlingar.
– Referenspriset på en basundersökning ligger på 935 kronor. Det här priset har man lagt ner väldigt mycket jobb på, man har räknat på varenda bomullsrulle, säger Bo Zakrisson, som driver egen klinik i Katrineholm.
– Om du tar mer än referenspriset så är det patienten som får betala merkostnaden, fortsätter han.
Tandvården ingår inte i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Däremot har alla över 24 år ett allmänt tandvårdsbidrag. Den 1 juli varje år får du ett nytt allmänt tandvårdsbidrag. Hur stort bidraget är beror på hur gammal du är. För den som är mellan 24 och 29 år, eller över 65 år, är bidraget 600 kronor per år. För den mellan 30 och 64 år är bidraget 300 kronor per år.
Tidningen har varit i kontakt med samtliga kliniker i Katrineholm. Vi har bland annat frågat vad som ingår i en basundersökning. Det skiljer sig inte nämnvärt från klinik till klinik.
Så mycket kostar en undersökning
Tandläkare Bo Zakrisson
Undersökning hos tandläkare: 935 kronor
"Jag har låga omkostnader. Jag behöver inte ta mer. Men det är dumt att ta mindre betalt än referenspriset. Då bjuder man ju Försäkringskassan på en massa pengar", säger Bo Zakrisson.
Folktandvården
Undersökning hos tandläkare: 953 kronor
"Priserna sätter vi utifrån en uträknad medelminutkostad per specifik åtgärd", säger Ann-Sofie Staaf, klinikchef i Katrineholm.
Tandvårdshuset
Undersökning hos tandläkare: 1 000 kronor
"Resonemanget kring prissättningen är att det inte ska vara en för hög tröskel för människor att uppsöka tandläkaren. Ju tidigare jag kan träffa patienten och åtgärda problemet desto billigare och bättre blir det för patienten", säger Osama Pairo, tandläkare.
Tandläkare Anna Strömblad
Undersökning hos tandläkare: 980 kronor
"Alla våra priser baseras på praktikens årliga budget och är i sin tur beräknad på tidsåtgång för respektive behandling. Senaste prisjusteringen hos oss gjorde för cirka ett år sedan", säger Anna Strömblad.
Tandläkarna på hörnet
Undersökning hos tandläkare: 1 200 kronor
"Hos oss får patienten 30-40 minuter i stolen eftersom vi vill ha gott om tid för frågor och funderingar", berättar Anna-Lena Blom, klinikkoordinator.
Smile tandvård
Undersökning hos tandläkare: 1 090 kronor.
"Vi konkurrerar inte med låga priser utan eftersträvar en hög kvalitet och patientnöjdhet", säger Joana Karlsson, platschef.
Tingshuskliniken
Undersökning hos tandläkare: 1 110 kronor
"Vi har personal med hög kompetens och mycket lång erfarenhet, vi tar god tid på oss och eftersträvar en lugn, trygg och avslappnad miljö, då många patienter är oroliga inför tandläkarbesöket. Det speglar sig i vårt pris som ligger lite över referenspriset", säger Anne af Geijersstam, tandläkare och vd.
Märker ni att människor avstår från att gå till tandläkaren på grund av kostnaden och att det är sämre tider generellt?
– För vår del har vi inte märkt av det. Jag tror att det är för att patienterna inte vill att det ska bli som under coronaperioden. Många avstod från att gå till tandläkaren och när det var dags att gå igen så hade man stora problem som enkelt kunde ha fixats i ett tidigt skede, säger Osama Pairo på Tandvårdhuset.
– Vi har inte märkt att våra revisionspatienter (patienter som kliniken kommit överens om att kalla regelbundet, red anm.) velat avstå från behandling men ett fåtal äldre patienter har kanske velat skjuta upp sin behandling ett par månader, säger Anna Strömblad.
Anna-Lena Blom hos Tandläkarna på hörnet och Anne af Geijersstam på Tingshuskliniken säger också att det händer att patienter vill skjuta på undersökning och behandling av ekonomiska skäl.
– Det är en allmän trend att färre går regelbundet till tandläkaren och fler avstår från större behandlingar, säger Joana Karlsson på Smile.
– Vi har fått några avbokningar av den anledningen men det är än så länge inte allt för många, säger Ann-Sofie Staaf på Folktandvården.