Tidningen bad Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, ta fram en lista över julbordets måsten. Svenska kulturpärlor driver Dufweholms herrgård i Katrineholm, Södertuna slott i Gnesta och Gripsholms värdshus i Mariefred. Där välkomnar man 10 000 julbordsgäster under veckorna fram till jul.
– Om man börjar i rätt ordning så börjar det med vörtbröd och någon god ost, västerbottenost eller edamer. Sedan är det potatis och sill, säger Fredrik Åström.
Gällande sill nämner han matjessill och senapssill.
– Sedan kommer det kallskurna. Julskinka såklart, rökt skinka eller liknande, någon god korv. Älgkorv eller vildsvinskorv, gärna lokal. Det småvarma kommer efter, då vill man ha Janssons frestelse, köttbullar och prinskorv.
Efter det vill Fredrik Åström gärna att några delikatessostar serveras, före avslutningen med god dessert.
– Ris á la Malta är inte så populärt längre. Vi gör gärna någon saffranskaka, ostkaka är också gott. Så avslutar man med julgodis.
Tidningen har valt ut några rätter från Fredrik Åströms lista och jämfört priserna på dem i Katrineholms matbutiker. När det gäller ett par varor, skinka och köttbullar, har vi valt att jämföra ekologiska produkter. Vi har inte jämfört medlemspriser, utan ordinarie pris. Ett problem i många matprisjämförelser är att alla märken inte finns i alla butiker. Att jämföra olika storlekar kan också bli missvisande. Därför har vi jämfört butikens eget märke i första hand och även tagit reda på priserna per kilo.
Vörtbröd:
Willys: Pågen. 500 gram, 39:90 kronor, jämförpris 79:80 kr/kg.
Ica: Pågen, 500 gram, 39:90 kronor, jämförpris 79:80 kr/kg.
Lidl: Pågen, 600 gram, 39:90 kronor, jämförpris 66:50 kr/kg.
Coop: Pågen, 500 gram, 37:50 kronor, jämförpris 75 kr/kg.
Senapssill:
Willys: Garant, 220 gram, 17:90 kronor, jämförpris 81:36/kg.
Ica: Icas, 550 gram, 32:90 kronor, jämförpris 59:81 kr/kg.
Lidl: Nautica, 550 gram, 29:90 kronor, jämförpris 54,36 kr/kg.
Coop: Coop, 550 gram 37,95 kronor, jämförpris 69 kr/kg.
Gravad lax:
Willys: Falkenbergs, 150 gram, 53:90 kronor, jämförpris: 359:34 kr/kg.
Ica: Ica Basic, 300 gram, 93:90 kronor, jämförpris 313 kr/kg.
Lidl: Nautica, 400 gram, 89:90 kronor, jämförpris 224:75 kr/kg.
Coop: Coops eget märke, 150 gram, 66:95 kronor, jämförpris 446:33 kr/kg.
Julskinka, ekologisk:
Willys: Garant eko. Färdigkokt skinka kostar 149 kronor kilot.
Ica: Scan. Kokt skinka kostar 185 kronor kilot.
Lidl: Ingen ekologisk skinka finns.
Coop: Änglamark, kokt. 139 kronor kilot.
Köttbullar, ekologiska:
Willys: Garant eko, 300 gram, 29:90 kronor, jämförpris 99:67 kr/kg.
Ica: Scan, 400 gram, 42:90 kronor, jämförpris 107:25 kr/kg.
Lidl: Inga ekologiska köttbullar finns.
Coop: Änglamark, 300 gram, 35:95 kronor, jämförpris 119:83 kr/kg.
Prinskorv:
Willys: Garant, 240 gram, 19:90 kronor, jämförpris 82:92 kr/kg.
Ica: Icas, 480 gram, 65:90 kronor, jämförpris 137:29 kr/kg.
Lidl: Matriket, ett kilo kostar 69:90 kronor.
Coop: Märke Coop, 300 gram, 34:95 kronor, jämförpris 116:50 kr/kg.
Ostkaka:
Willys: Frödinge 600 gram, 48:90 kronor, jämförpris 81:50 kr/kg.
Ica: Frödinge, 600 gram, 50:90 kronor, jämförpris 84:83 kr/kg.
Lidl: Frödinge, 600 gram, 39:90 kronor, jämförpris 66:50 kr/kg.
Coop: Frödinge, 600 gram, 55:95 kronor, jämförpris 93:25 kr/kg.
Skumtomtar:
Willys: Cloetta, 100 gram, 10:90 kronor, jämförpris 109 kr/kg.
Ica: Cloetta, 100 gram, 13:90 kronor, jämförpris 139 kr/kg.
Lidl: Sweet corner, 700 gram, 39:90 kronor, jämförpris: 57 kr/kg.
Coop: Cloetta, 100 gram, 15:50 kronor, jämförpris 155 kr/kg.
Edamerost:
Willys: Eldorado, 500 gram, 39:90 kronor, jämförpris 79:80 kr/kg.
Ica: Ica Basic, skivad, 400 gram, 40:90 kronor, jämförpris 102,25 kr/kg.
Lidl: Milbona, 850 gram, 74:90 kronor, jämförpris 88,12 kr/kg.
Coop: Xtra, 500 gram, 49:95 kronor, jämförpris 99:90 kr/kg.
Julmust:
Willys: Apotekarnes, 1,4 liter, 11,90 kronor, jämförpris 8,50 kr/liter.
Ica: Apotekarnes, 1,4 liter, 12:90 kronor, jämförpris 9,21 kr/liter.
Lidl: Freeway, 1,5 liter, 9:90 kronor, jämförpris 6:60 kr/liter.
Coop: Apotekarnes, 1,4 liter, 12:95 kronor, jämförpris 9:25 kr/liter.
Fredrik Åström berättar att han på julafton först äter en enklare sillunch, och sedan riktig middag – inte julmiddag – på kvällen.
– Då har vi hållit på med julbord i en månads tid och vi har öppet på julafton på alla våra ställen, säger han, och erkänner att viss mättnad på julbord brukar ha inträtt, vid det laget.