Hyrpersonal på Kullbergska kostade 3,6 miljoner i fjol

Kostnaden för hyrpersonalen på Kullbergska sjukhuset 2020 landade på 3,6 miljoner kronor. Det skriver regionrådet Louise Wiklund (Vfp) i sitt svar till Ewa Callhammar (L).

Den övervägande delen av summan, tre miljoner, lades på hyrpersonal på stroke- och medicinavdelningen.

Den övervägande delen av summan, tre miljoner, lades på hyrpersonal på stroke- och medicinavdelningen.

Foto: TT/Jimmy Persson

Katrineholm2021-05-07 20:58

Ewa Callhammar menar att vården vid Kullbergska lider stora brister då verksamheten är i stort behov av inhyrd personal för att fungera. Därför har hon, i en interpellation till regionrådet Louise Wiklund, ställt en rad frågor om personalsituationen vid Kullbergska sjukhuset. Bland annat vill hon veta hur stor andel av personalen som är inhyrd och vad kostnaden för hyrpersonalen låg på under 2020.

Hon vill också veta vilka åtgärder Wiklund vidtar för att öka attraktiviteten att jobba vid sjukhuset och hur många vårdplatser som varit stängda de senaste tre åren på grund av personalbrist.

Vid senaste regionfullmäktige fick hon svar på sina frågor.

Louise Wiklund svarar att den totala kostanden för hyrpersonalen på vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska sjukhuset låg på 3,6 miljoner kronor i fjol. Den övervägande delen av summan, tre miljoner, lades på hyrpersonal på stroke- och medicinavdelningen.

I slutet av mars i år fanns det tre inhyrda sjuksköterskor som arbetade heltid på vårdplats- och mottagningsenheten och en sjuksköterska som arbetar varannan helg.

Det innebär, enligt Wiklund, att 2,3 procent av antalet årsarbetande sjuksköterskor utgörs av inhyrda sjuksköterskor. Hon hänvisar vidare till den indikator som tagits fram av Sveriges kommuner och regioners projekt "oberoende av inhyrd personal". Enligt den ska max två procent av personalkostnaden utgöras av inhyrd personal, för att ett sjukhus ska anses vara oberoende av hyrpersonal.

Louise Wiklund berättar vidare att regionen arbetar kontinuerligt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Bland annat erbjuds undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till sjuksköterska med studieförmån. Regionen erbjuder vidare arbetstidsavtal med arbetstidsförkortning vid nattarbete för både sjuksköterskor och undersköterskor och alla anställda har ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor.

När det gäller vårdplatserna säger Wiklund att coronapandemin visat att verksamheterna själva kan öka och minska antalet vårdplatser utifrån medborgarnas behov. Det politiskt satta målet om antal vårdplatser har därför tagits bort.

Louise Wiklund anser att det inte går att svara på hur många vårdplatser som reducerats på grund av just personalbrist men i snitt är det cirka 14 vårdplatser under de senaste tre åren som varit stängda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!