I början av december nådde KFAB och Hyresgästföreningen en överenskommelse om 2025 års hyra. Förhandlingarna landade i en höjning på 4,83 procent i snitt och började gälla den 1 januari. Alla kommunala hyresgäster kunde därför se sin nya hyra på den avi som kom innan jul.
Nu är kommunens resterande hyresvärdar också färdiga med sina nya hyror. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen nådde de alla slutligen samma summa: en höjning på 4,83 procent i snitt. Den exakta summan kan bero på om man exempelvis har avtal om kallhyra, där man står för sin egen uppvärming, eller presumptionshyra, som vissa nybyggen har för att snabbare täcka upp sina kostnader.
Fridha Eriksson, som var med och förhandlade från Hyresgästföreningens sida, tycker att det är skönt att parterna har lyckats komma överens lokalt.
– Trots att nivåerna fortfarande är smärtsamt höga för många hyresgäster så ser vi ändå en vilja från bolagen att försöka hålla ner hyreshöjningarna. Vi har haft bra dialoger och våra förtroendevalda förhandlingsdelegater har verkligen gjort ett bra jobb i år med att få fram hyresgästperspektivet.
Anders Hördin, ordförande för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker, tycker dock att det hade varit bättre för alla inblandade om de hade kunnat börja tidigare.
– En del kommer igång med förhandlingarna alldeles för sent. Det går inte att sätta igång i början av december när allt ska vara klart i mitten av månaden för att hinna skicka ut avierna. Det räcker inte med en sittning, så man måste kalla till förhandling senast i början av november. Det har vi tagit upp med vissa av företagen och jag vet inte varför de suger på den karamellen.
Förhandlaren Sergio Quinones från Hyresgästföreningen tycker att de privata hyresvärdarna förlitar sig alldeles för mycket på resultatet från KFAB i förhandlingarna.
– Nu sitter många av våra motparter av mötena tills KFAB är klara och sen säger man att man vill ha minst samma hyresjustering som de har fått. Det skapar en viss frustration när de kallar till förhandling men inte vill förhandla. Jag skulle gärna se en utveckling av den så kallade trepartsöverenskommelsen som resulterar i att det ställs krav på underlag av faktiska kostnader, säger han.
Sergio Quinones förklarar att allmännyttan, som KFAB räknas till, tidigare hade en så kallad normerande funktion i förhandlingarna, men att alla bolag nu ska sköta sig själva. Han tror att alla skulle tjäna på att hyresvärdarna kunde utgå ifrån sina egna förutsättningar istället för att bara hänvisa till varandra.
– Kolla på vad som händer med spannet om alla vill ha samma höjning. Vi ser gärna större spridning så att de som verkligen behöver det kan få en höjning och de som har bra ekonomi inte ska få en lika stor del av kakan.