Så mycket drog de lokala handlarnas krisinsamling in

Genom att skänka en del av omsättningen under en dag har Katrineholms och Julita Ica-handlare samlat in 93 800 kronor. "Det känns så viktigt för oss att kunna bidra", säger Maria Eriksson på Ica Julitahallen.

Med gemensamma krafter har de lokala Ica-handlarna i Julita och Katrineholm dragit in närmare 100 000 kronor till Röda korsets insamling för Ukraina.

Med gemensamma krafter har de lokala Ica-handlarna i Julita och Katrineholm dragit in närmare 100 000 kronor till Röda korsets insamling för Ukraina.

Foto: Emma Eriksson (arkiv) / pressbild

Katrineholm2022-03-08 16:14

Som Kuriren tidigare berättat slöt sig Katrineholms Icahandlare sig samman i förra veckan med siktet inställt på att samla in pengar till Röda korsets insatser i Ukraina. Fem procent av måndagens dagskassor skulle gå oavkortat till Röda korsets hjälpinsatser i Ukraina.   

– Vi ville vara goda förebilder som företagare i kommunen och hoppas att det här blir ett startskott som får fler att haka på, sade Magnus Jeppsson på Ica nära.

Under tisdagsmorgonen var sammanställningen klar och tillsammans skänker Ica nära, Ica maxi och Ica speceritjänst 71 800 kronor till Röda korset.

– Det som händer i Ukraina är fruktansvärt och det känns bra att kunna bidra med en rejäl summa för att stödja Röda korsets arbete på plats. Det är många kunder som har tyckt att det var ett bra initiativ och ville hjälpa till. Känslan var att det kom mer kunder än vanligt till oss igår, det var en stark måndag, säger Ica maxis vd Emil Remröd.

Även handlarparet Mats Lundgren och Maria Eriksson på Ica Julitahallen bestämde sig tidigt för att göra en insats. I fredags gick 15 procent av omsättningen till Röda korsets Ukrainainsamling.

– Redan när den ryska invasionen inleddes började vi prata om hur vi kunde stödja på bästa sätt. För oss var det viktigt att det blev en fredag som vi skänkte en del av omsättningen, eftersom vi är en liten butik och ville bidra med så mycket som möjligt. Fredagar är veckans största handelsdag inom dagligvaruhandel, då folk unnar sig lite annorlunda mat än i veckorna, säger Maria Eriksson.

Tanken från början var att skänka 10 procent av omsättningen, men det blev mer än så.

– Vår butikskock Gisela Meinhold gjorde smörgåstårtor som såldes till förmån för Röda korset och hon skänkte även sin dagslön. Det gjorde att vi kunde komma upp i en ännu större summa, berättar Maria Eriksson.

Totalt skänker butiken närmare 22 000 kronor till Röda korset.

– Det är små pengar i sammanhanget, men ett klockrent exempel på när alla går samman. Viljan att dra åt samma håll är så otroligt fin. 

Från Julitahallens sida är förhoppningen att fortsätta med insamlingskampanjer.

– Man blir så illa berörd av de bilder som kablas ut i media på familjer som slits från varandra på tågstationer. Det berör verkligen var och en och det känns som hela Sverige har gått ihop för att hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!