Förra året var det 15,3 procent av alla Katrineholms gymnasieelever som hade så hög ogiltig frånvaro att man blev av med sitt studiemedel från CSN. Det visar statistik från databasen Kolada. Det gör att Katrineholms kommun placerar sig som nummer 15 på listan över hur hög andel gymnasieelever som blivit av med sitt studiestöd i landets 290 kommuner. I hela Sverige var det 9,8 procent som blev av med sitt studiestöd.
Johan Lindeberg, förvaltningschef på bildningsförvaltningen, säger att skolorna i Katrineholm är duktiga på att rapportera till CSN när frånvaron inte är berättigad.
– Det handlar egentligen om att våra skolor och medarbetere är noggranna med att följa upp ogiltig frånvaro och rapportera det. Det ger också en effekt av att vi har en hög grad av anmälningar av ogiltig frånvaro, som i det här fallet till CSN.
– Sen är det generellt oroande med den höga ogiltiga frånvaron. Det är viktigt och värdefullt att den rapporteras och följs upp, säger han.
Vad gör man för att minska den ogiltiga frånvaron?
– Det är lite olika beroende på vad orsaken till frånvaron är. Det gäller att identifiera orsakerna. Men lärare och mentorer flaggar för elevhälsotemat som tillsammans och under rektorns ledning ser att det genomförs en frånvarorutredning och då i dialog och samtal med berörd elev.
Han säger också att det är när eleverna fyller 18 som skolan kan se ett mönster gällande skolnärvaron.
– På gymnasieskolan rör det sig ofta om myndiga elever och då för vi inte dialogen med vårdnadshavare. Det är ju också när eleverna blir myndiga som frånvaron tenderar att öka.
Förutom Katrineholm finns flera andra sörmländska kommuner med i toppen av listan. Högst upp hittar vi Oxelösund. Där var det så många som 24,6 procent av gymnasieeleverna som blev av med sitt studiestöd 2023, något SVT Nyheter Sörmland tidigare rapporterat om. På andra plats kommer Nyköping med 21,7 procent. Inte långt efter kommer Flen, 17,4 procent.
Ulrica Truedsson (S), bildningsnämndens ordförande i Katrineholm, säger, precis som Johan Lindeberg, att skolorna har bra rutiner för att rapportera frånvaro och att det är av vikt att utreda närmare vad orsaken till den ogiltiga frånvaron hos elever är.