Katrineholmarna fick fler högsommardagar än normalt

Vid mätstationen i Floda utanför Katrineholm har 38 högsommardagar noterats i år. Det är långt över snittet under 2000-talet.

En högsommardag definieras av att temperaturen överstiger 25 grader.

En högsommardag definieras av att temperaturen överstiger 25 grader.

Foto: Arkivbild TT

Katrineholm2021-09-28 15:47

Temperaturer på 25 grader eller mer definieras som högsommarvärme. På flera håll i östra Sverige noterades klart fler högsommardagar än normalt i år. Det visar data från SMHI som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Floda utanför Katrineholm är en av de mätstationer som noterat fler högsommardagar än normalt. I år uppmättes 38 högsommardagar här, vilket kan jämföras med 33 högsommardagar i fjol och 28 högsommardagar 2019. 2018 noterades rekordhöga 56 högsommardagar vid mätstationen, medan årets dessförinnan bara bjöd på 9 dagar med en temperatur över 25 grader. Snittet för mätstationen i Floda under 2000-talet är 23 högsommardagar. 

Men enligt Lennart Wern, klimatolog på SMHI, går det inte att urskilja någon tydlig trend när det gäller riktigt höga temperaturvärden i landet.

– Klimatmodellerna pekar mot varmare väder generellt. Men vi har inte sett än att de absolut högsta temperaturerna i Sverige har ökat på samma sätt som i flera andra länder i världen, säger han till nyhetsbyrån Siren.

Lennart Wern nämner Kanada som exempel. Kanada fick redan tidigt i somras ett nytt nationellt värmerekord med förkrossande marginal. 

 – Det är inte alls omöjligt att vi kan få fler riktiga toppvärden vilken sommar som helst i Sverige, säger Lennart Wern till Siren. 

Bland de mätstationer som ligger runt Sörmland noterades 32 högsommardagar i Örebro, 27 i Linköping och 39 i Stockholm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!