Så många fick böter när polisen var i Kvarnenkorsningen

Bilister som kör för fort och har dålig koll på högerregeln. Det är polisens uppfattning om Kvarnenkorsningen. Under måndagen bötfälldes fyra bilister på 20 minuter.

"Att bilisterna kör fort i Kvarnenkorsningen ser man själv när man går där", säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm.

"Att bilisterna kör fort i Kvarnenkorsningen ser man själv när man går där", säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm.

Foto: Carina Ekdahl/Stina Järperud

Katrineholm2021-03-10 20:58

Åsikterna är många om hur den nya Kvarnenkorsningen fungerar. Smidigt och mer hänsyn än i en vanlig korsning, tycker en del. En obehaglig trafiksituation där bilisterna inte tar tillräckligt med hänsyn, tycker andra.

– Gångfart är fem till sju kilometer i timmen. Att bilisterna kör fort i Kvarnenkorsningen ser man själv när man går där, det behöver man inte ha laserinstrument för att konstatera, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm.

Senast i måndags var polisen på plats och kontrollerade hastighet som en del av den nationella trafikveckan, som har fokus på trafikmiljö i tätorter. På 20 minuter bötfälldes fyra bilister med 2 000 kronor vardera. 

I fjol var polisen i Kvarnenkorsningen vid tolv tillfällen och kontrollerade trafikanterna. 

undefined
Kvarnenkorsningen är ett så kallat shared space-område där trafikanter ska samsas om utrymmet.

– Regelefterlevnaden är inte 100-procentig, många förstår inte att det är högerregeln som gäller och överlag är hastighetsöverträdelser vanliga. Skulle vi stå där mer skulle vi också skriva mer böter, säger Onbiner.

Hos polisen finns två registrerade trafikolyckor i Kvarnenkorsningen, en är cykelolyckan som tidningen tidigare skrivit om. Samtidigt ser inte Johnny Onbiner Kvarnenkorsningen som ett stort problem. Relativt låg fart gör att det blir få olyckor, och oftast inte så allvarliga. 

– Vi kan inte lösa enskilda trafikproblem förutom vid enskilda tillfällen. Då måste vi välja bort något annat, som hastighetskontroller på riksvägar med höga farter där folk faktiskt skadar sig och dör.

Samtidigt har Onbiner förståelse för att korsningen upplevs som obehaglig, och konstaterar att regelbundna kontroller fortsatt behövs i korsningen för att dämpa trafikanternas felbeteenden.

Trots att många trafikanterna felar tycker Johnny Onbiner att grundtanken i Kvarnenkorsningen är bra. Framkomligheten är bättre för alla än tidigare, och de gamla trafikljusen var inte bra vare sig ur miljö- eller bullerperspektiv. 

Att nya trafikplatser ställer till problem är ingen nyhet för Johnny Onbiner. Det brukar vara så, konstaterar han. Folk har kört där i alla år, enligt andra regler, och många bilister har inte landat i hur man ska köra där – än. 

Precis som forskaren Sonja Forward är Johnny Onbiner inne på att det så kallade shared space-området skulle kunna ha en tydligare utformning.

– Det är en lång sträcka med hög fart, och sedan en kort sträcka med låg fart, säger Onbiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!