Strålande studieresultat av årets nior

Årets nior redovisar ett strålande studieresultat. Tillsammans har eleverna slagit hela fyra rekord. Bland annat är fler elever än någonsin behöriga till gymnasiet.

Malin Flordal, Tea Karlsson, Magdalena Norin, Anneli Lutteman, Annika Löfvenborg, Malin Olsson, Johan Söderberg och Helene Björkqvist gläds över niornas resultat.

Malin Flordal, Tea Karlsson, Magdalena Norin, Anneli Lutteman, Annika Löfvenborg, Malin Olsson, Johan Söderberg och Helene Björkqvist gläds över niornas resultat.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-06-09 04:45

Himlen var grå men såväl skolledning som lärarkår sken som solar när de under tisdagsförmiddagen presenterade resultatet för årets nior. Hela fyra rekord har slagits vad gäller niornas resultat.

I skolans värld pratar man om meritvärdet. Meritvärdet är summan av de 16 eller 17 bästa betygen på högstadiet. Betygen räknas om till siffror där ett E ger 10 poäng och A ger 20 poäng.

Den kommunala högstadieskolan består av två enheter: Järvenskolan och Järven city.

Årskurs nio, alltså Järvenskolan och Järven city, hade tillsammans i år ett meritvärde på 210,2 poäng. Det är det högsta meritvärdet som Katrineholm någonsin har åstadkommit i de kommunala skolorna i årskurs nio. På enbart Järvenskolan låg meritvärdet på 213,2 poäng.

– Vi har inte riktigt hunnit landa i det här ännu. Det kom som en jätteglad överraskning i fredags även om jag hade det på känn när jag satt och skrev under betygen, säger Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan.

78,3 procent av niondeklassarna är dessutom behöriga till gymnasiet i år. För Järvenskolan är motsvarande siffra 81,2 procent.

Lärarna Annika Löfvenborg, Anneli Lutteman, Malin Olsson, Malin Flordal och Tea Karlsson tror att framgången beror på flera saker. Nationella prov som blev inställda skapade mer tid med eleverna, nya arbetsmetoder har prövats och föräldraengagemanget har varit ännu större när eleverna studerat hemma, för att nämna några faktorer som de tror har spelat in.

– Vi har jobbat hårt. Eleverna har sett det och gjort detsamma, säger Malin Olsson.

– Alla har verkligen hjälpts åt. Vi har fått två specialpedagoger från elevhälsan som varit inne i klassrummen, det har också hjälpt till. VI har haft delar av förvaltningskontoret som varit behjälpliga med att vaska fram resultat snabbt. Vi har kastat in all kraft som finns i bildningsförvaltningen för att satsa på den kommunala skolan i Katrineholm och då hände det någonting, säger Magdalena Norin.

Resultatet glädjer även Johan Söderberg (S) ordförande i bildningsnämnden.

– Rekord är alltid jätteroligt. Särskilt under det här märkliga året, där jag ställt till det med distans hit och distans dit. Jag är jätteimponerad över hela skolan, över alla eleverna, säger han.

– Jag hoppas att vi kan ta med oss de nya arbetssätten och digitaliseringens fördelar för vissa elever även framåt, säger Helene Björkqvist, chef på bildningsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!