Linas bästa tips – så lyckas du med nyårsmaten

Lina Lutteman vänder på klassikerna och serverar oxfilé till förrätt. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas med nyårsmaten.

Skaldjur till förrätt och oxfilé till huvudrätt är de mest klassiska rätterna på nyårsafton. Lina Lutteman vänder på det och serverar oxfilén först.

Skaldjur till förrätt och oxfilé till huvudrätt är de mest klassiska rätterna på nyårsafton. Lina Lutteman vänder på det och serverar oxfilén först.

Foto: Arkivbilder från TT och privat

Katrineholm2022-12-30 21:02

Till vardags driver hon cateringfirman Linas mat, men just över nyår håller företaget stängt och Lina Lutteman fokuserar på det egna nyårsfirandet. 

– I år ska jag njuta av mina gäster och slappna av lite, säger hon.

Hemma hos familjen samlas åtta vuxna och sex barn på nyårsafton. Skaldjur till förrätt och oxfilé till huvudrätt är klassisk nyårsmat. Dessa finns även på menyn hemma hos familjen Lutteman.

– I år kommer jag att ha oxfilén till förrätt till mina gäster, så jag vänder på det lite grann. Jag gör en carpaccio på oxfilé, med löjrom, rödlök och chèvremousse.

undefined
Till förrätt serverar Lina Lutteman carpaccio på oxfilé. Bilden är dock tagen i ett annat sammanhang.

Till mellanrätt serverar hon hummersoppa.

Lina Lutteman tycker att det är roligt att göra sina gäster delaktiga i matlagningen och hon uppmanar fler att göra detsamma.

– Man kanske kan lyfta av några måste och istället ha en trevlig stund runt köksön tillsammans med gästerna.

Till huvudrätt bjuder hon på rådjur på två vis. Dels blir det helstekt rådjurssadel, dels pepparbakad entrecote, men rotselleripuré, rotfruktschips, rödvinsreduktion och svart tryffel.

– Barnen tycker att jag är lite avancerad så till dem blir det en klassisk oxfilépasta.

Eftersom mat är Linas stora intresse tar hon gärna i lite extra. Enligt Lina är det dock inte ett måste för en lyckad nyårsmiddag. För gemene man som vill bjuda på oxfilé rekommenderar hon helstekt oxfilé, med salt, peppar och olivolja.

– Stek den och baka av den i ugnen, lite beroende på hur du vill ha den, någonstans mellan 56 och 59 grader, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det en smaksak vad man vill ha till köttet, om man vill ha det lite mustiga, med rödvin, portvin, balsamico, långkok, så att man får en djupare smak eller om man vill göra kalla röror med mer fräschör, citrus.

Vad kan man servera till oxfilén?

– Jag tycker att det är trevligt att frångå potatisen och köra lite rotfrukter, sötpotatis, jordärtskocka. Sånt kan man lätt rosta lite i ugnen. Nötter är också trevligt, om man tål det, att rosta och toppa med.

undefined
Ett av Lina Luttemans tips är att hoppa över den traditionella potatisen och istället satsa på rotfrukter och sötpotatis.

Hennes uppmaning är att våga mer.

– Det är lätt att säga. Men krydda lite grann och smaka, känn efter vad som saknas, våga kliva lite utanför receptet och laga mat efter din smak.

Lina Lutteman tycker om att fira nyår. Det ger henne energi. 

– Det är lite skönt, man får vända blad, man ges nya möjligheter. Mentalt känns det som att "här har du en blank bok, varsågod, skapa nästa år till vad du vill". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!