Så lyckas du med nyårsfesten

Nyårsmiddagen är en stor del av kvällen men den behöver inte vara avancerad. Satsa på rätter du känner dig bekväm med och prova en ny kryddning eller spännande tillbehör.

middag

middag

Foto:

Katrineholm2014-12-31 09:00

Katrineholmaren och kocken Ceith Landins nyårsmiddag blir en blandning av populära rätter. Han menar att det alltid är bra att laga en meny med smaker som gästerna känner igen och i stället ge rätten en twist.

– Jag tror folk i allmänhet är mer bekväma att jobba med räkor än hummer. När det kommer till mer exklusiva råvaror kanske folk backar men räkor finns i butiker och är lätt att få tag på. Jag spetsar till den lite med saffran och vanilj för att få den lite roligare, säger han.

Nyårsmenyn ser ut såhär:

Förrätt: gräddig räksoppa med vitt vin, vanilj och saffran.

Varmrätt: tournedos av oxfilé. Serveras med pepparsås, café de Paris, potatisterrin och tomat, haricots verts och ruccola.

Dessert: crème brulée med exotisk frukt glaserad med socker och kanel.

Ostbricka: vitmögelost, blåmögelost, kittost, marmelad på granatäpple, päron och calvados, ostkex med smak av vitlök och örter.

På grund av den kyliga årstiden väljer Ceith Landin en rykande varm soppa till förrätt. Oxfilén är en nyårsklassiker och desserten är en personlig favorit.

– Crème brulée är en väldigt trevlig rätt med det här lite knäckiga och det mjuka som bryter av. Sen är det gott att avsluta kvällen med ost och kex, säger han.

Ett alternativ till middagen är att börja med en tapasbricka. Lägg lite goda ostar och olika korvar på en bricka ihop med oliver.

– En korv- och ostbricka med lite grönsaker som man kan mumsa på är jättegott. Det behöver inte vara någon jätteavancerad förrätt egentligen, säger Ceith Landin.

Varmrätten kräver lite mer enligt honom, om man vill ha en god köttbit. Vill man inte lägga pengar på oxfilé är svensk kalkon eller helstekta kycklingar ett alternativ.

– En kalkonmiddag på nyårsafton är något som jag och min familj gärna tillagar. Eller varför inte fläskkarré, det går att göra mycket mat utan att det behöver kosta så mycket, säger han.

Vill man inte äta kött alls är tipset att ugnsbaka en hel laxfilé och krydda den med saffran. Man kan också lägga krutet på serveringen och dukningen för att ta bort fokus från maten.

– Något ännu mer ekonomiskt är att göra en god korvgryta. Ta olika korvar, potatis, lök och tomat. Gör en gulaschliknande gryta. Duka upp med bröd och ost på bordet, säger Ceith Landin.

Till efterrätt passar det utmärkt med vanlig vaniljglass. Ofta köper man mycket glögg till jul och om man har någon över kan man koka ner den till en sirap, ha i lite vanilj och servera varm över glassen.

– Nyårsafton behöver inte vara komplicerat. Gör det hellre enkelt och sitt och prata och ha trevligt istället för att någon måste stå i köket halva kvällen, säger Ceith Landin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om