Hettan slår till – så länge stannar den

Strålande sol och varma temperaturer – nu väntas ett riktigt sommarväder. Under veckan väntas temperaturen stiga upp mot 30 grader.

Under varma sommardagar är det många som spenderar tid vid stranden. Nu kan Katrineholm- och Vingåkersbor njuta av sommarvärmen som kan nå upp mot 30 grader.

Under varma sommardagar är det många som spenderar tid vid stranden. Nu kan Katrineholm- och Vingåkersbor njuta av sommarvärmen som kan nå upp mot 30 grader.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-06-24 15:18

Nu kan många semesterfirare i Katrineholm och Vingåker njuta av en riktig sommarvärme – i alla fall ett tag. Redan under måndagen kan man märka av att sommarvärmen kikar fram och under tisdagen slår den till ordentligt. 

– Det är ett högtryck som växer in över landet med en temperatur på över 25 grader under dagarna och runt 20 grader på nätterna. Lokalt över Katrineholm och Vingåker kan det röra sig om närmare 30 grader redan under tisdagen och som håller sig kvar under veckan, säger Max Schildt, meteorolog vid SMHI.

undefined
Metrologen Max Schildt, SMHI, berättar att många äldre i riskgrupp är extra utsatta under sommaren när värmen stiger. "Det är det alltid påfrestande för kroppen med värme", säger han.

Dock varar inte värmen så länge som många kanske hoppas på. Redan till helgen kan en kallfront passera in över landet och växla om till lägre temperatur och regn. 

När temperaturerna ökar så pass snabbt, kan det medföra en del risker. 

– Det är främst äldre personer som är känsliga när temperaturen går över 25 grader. Med det sagt är det alltid påfrestande för kroppen med värme, speciellt vi i Sverige som inte är så vana vid det, säger Max Schildt och fortsätter: 

– När det blir så här varmt och soligt väder utgår även en brandrisk. Just nu är brandrisken mycket stor, men efter veckan kan det komma att bli extremt stor brandrisk i Sörmland. Det är viktigt att tänka på om man eldar eller arbetar med maskiner som ger ifrån sig gnistor att det lätt kan ta fyr och sprida sig snabbt, säger han. 

Tips i värmen

När en utomhustemperatur når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd ökar risker för hälsoproblem. Här kommer några tips på hur du tar hand om dig på bästa sätt och vad du kan göra för att minska risken att värmen tar sig in i hemmet. 

Drick mer vatten
Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat och unvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna en sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser för att hålla värmen ute när solen skiner in. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

Svalka dig
En kall dusch eller en blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

Var uppmärksam på kroppens varningssignaler
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. 

Förvara läkemedel rätt
Vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen. Du kan alltid fråga på ett apotek om förvaring av läkemedel. Du kan också ringa till Läkemedelsupplysningen på nummer 0771-46 70 10.

Lämna inte handsprit i bilen
Handsprit innehåller alkohol och är mycket brandfarligt. Avångningen i handspriten ökar när temperaturen stiger. Detta i kombination med en gnista eller låga kan orsaka en brand. Gnistor kan uppstå när man till exempel öppnar eller stänger bildörrar.

Ökad risk för bränder och elstörningar
Vid värmebölja ökar brandrisken. Släckningsarbete och räddning kan kräva stora resurser och bränderna orsakar i sig utsläpp av sot och gaser. Höga temperaturer ökar tillväxten av bakterier i dricksvatten och livsmedel, och risken för matförgiftning ökar.

Källor: 1177, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Totalförsvarets forskningsinstitut och Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!