Så kollar kommunen företagens köttfusk

Nyligen avslöjades en ny köttskandal där köttleverantörer drygat ut tonvis av ekologiskt kött med billigare importerade varianter. Kommunen bevakar nu frågan lite extra.

Katrineholm2016-01-27 08:07

Runt jul fanns det tonvis med falskt kött i omlopp i handeln och det kan fortfarande finnas kvar.

Två gotländska livsmedelsföretag blandade ihop utländskt kött med svenskt och sålde som fint ekologiskt, skriver Aftonbladet.

Genom att dryga ut det ekologiska köttet med 23 ton billigt importerat så kunde ett betydligt högre pris tas ut. Köttet har främst sålts som köttfärs och styckdelar, men exakt var det hamnat vet ingen. Det kan ha legat både i butikernas diskar och serverats på exempelvis skolor och sjukhus i hela Sverige.

På Katrineholms kommun är det livsmedelsinspektörerna som håller koll på köttfusk.

– Vi använder larmsystem om livsmedel som finns i Europa, Sverige och i kommunerna. När vi får larm så går vi och kontrollerar direkt. Under kontroller granskar vi spårbarhet, redlighet, följesedlar och annat, säger Johanna Björck som är livsmedelsinspektör.

Bäst koll har hon genom samarbete med andra kommuner och tips från allmänheten och branschen.

Just nu, när köttlarmet går i medierna, bevakar Johanna Björck frågan lite extra, men har hittills inte upptäckt något köttfusk.

– I tidigare tillsynsprojekt av redlighet har vi funnit att lufttorkad skinka sålts som parmaskinka, säger Johanna Björck.

Vad gör ni när ni upptäcker köttfusk?

– Vi använder olika sanktioner, till exempel förelägganden, åtalsanmälan och förbud.

Totalt arbetar tre stycken livsmedelsinspektörer i Katrineholms kommun och så länge det går att tjäna pengar på fusket tror Johanna Björck att det kommer finnas kvar.

Vad har kommunen för ansvar i frågan?

– Det är företagens ansvar att följa lagstiftningen. Vår roll är att kontrollera att de gör det och det gör vi genom återkommande kontroller, samt vid larm eller klagomål, säger Johanna Björck.

Nu har Livsmedelsverket och alla kommunerna, som delar på kontrollen av livsmedel, kavlat upp ärmarna och börjat jaga matfuskarna.

– Viktigast är att vi får tips, så vi får veta var fusket misstänks. Ofta är det folk i branschen som tipsar, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om