Så kan stans kranvatten påverka planerna på vindkraftsparken

Vattentäkten vid Glysas grav kan sätta käppar i hjulet för vindkraftsparken – om man bedömer att parken är olämplig.
Sörmland vatten förväntar sig att de får lämna synpunkter på planerna och att Ericsberg utreder frågan grundligt.
– Många är beroende av vattnet och då får vi inte äventyra kvaliteten, säger Anna Axelsson, VA-chef på vattenbolaget.

Katrineholms vattentäkt sträcker sig mellan Glysas grav och Forssjö, utmed riksväg 52 mot Nyköping.

Katrineholms vattentäkt sträcker sig mellan Glysas grav och Forssjö, utmed riksväg 52 mot Nyköping.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2025-01-24 16:49

Sommaren 2011 invigdes vattentäkten mellan Glysas grav och Forssjö. Vattnet tas upp i Viren, pumpas vidare och filtreras genom grusåsen utmed 52:an. Vattentäkten omges av höga staket på båda sidor av vägen och skyltar om vattenskyddsområde finns uppsatta. 

Vattentäkten är dock i formell mening ännu inte klassad som vattenskyddsområde. Ansökningsprocessen har dragit ut på tiden hos Sörmland vatten, vilket Kuriren har rapporterat tidigare. Men nu är förhoppningen att ansökan ska skickas till kommunen senare i år. 

När planerna på den storslagna vindkraftsparken presenterades, som är tänkt att ligga mellan Laggarhult och Jättorp, har frågan om vattentäkten återigen aktualiserats. Anledningen är att flera vindkraftverk kan komma att placeras i anslutning till vattentäkten. 

En läsare som engagerat sig i frågan skriver i ett mejl till Kuriren att vattentäkten överhuvudtaget inte omnämns i det underlag om vindkraftsparken som har skickats ut på remiss till myndigheter, organisationer och allmänhet. 

"Anmärkningsvärt med tanke på områdets karaktär med grusås och genomsläpplighet", skriver läsaren, som också hänvisar till att vindkraftverk innehåller kemikalier och släpper ut mikroplaster i naturen, främst genom att färg lossnar från vingarna. Det bör dock tilläggas att mängderna mikroplast är mycket små, jämfört med mikroplast från vägtrafik, enligt Naturskyddsföreningens hemsida. 

undefined
Anna Axelsson är VA-chef på Sörmland vatten.

Sörmland vatten å sin sida poängterar vikten av att Ericsberg, i tillståndsprocessen för vindkraftsparken, noggrant utreder eventuella risker med att placera vindkraftverk så nära en befintlig vattentäkt och ett blivande vattenskyddsområde. 

– Vattentäkten försörjer både Katrineholm och Flen med dricksvatten. Många är beroende av vattnet och då får vi inte äventyra kvaliteten. Jag förutsätter att tillståndsprocessen och ansökan om vattenskyddsområde kommer att kunna hanteras parallellt och att man tar hänsyn till alla kända förutsättningar, säger Anna Axelsson, affärsområdeschef för VA-nätet på Sörmland vatten. 

Något svar på hur hon ser på vindkraftsparken i sig, med tanke på vattentäkten, vill hon däremot inte ge. 

– Om det är lämpligt att ha vindkraftverk inom ett vattenskyddsområde måste utredas i tillståndsprocessen. Vi avvaktar den, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!