God jul och gott nytt år sägs från första advent fram till jul till de man inte träffar innan årets slut. De flesta tillönskar en god jul från veckan innan jul.
– Det finns ingen direkt vetenskap i detta, men jag har försökt sammanställa riktlinjer från nyare och äldre litteratur. Man skulle kunna säga "God jul" från första advent, men det är egentligen ingen som gör det. Om du hälsar till människor som du vet att du inte kommer träffa eller ha någon kontakt med fram till jul, så kan man redan från första advent säga god jul.
På juldagen är det valfritt att säga "God jul", men de flesta har nog redan börjat säga god fortsättning på julen från juldagen och framåt. Det viktigaste är inte när eller hur man hälsar, utan att man visar omtanke genom att hälsa, menar Mats Danielsson.
– Om jag åker till släktingar som jag inte har sett på julafton, men ska träffa dem på juldagen, säger jag fortfarande god jul. Tittar vi på annandagen då brukar vi säga god fortsättning på julen.
Det är helt i sin ordning att från den 27 december även säga gott nytt år till de du inte kommer träffa innan nyåret.
– Vi börjar säga gott slut på det här året den 30 till 31 december. Sen säger man gott nytt år från midnatt den 31 december. Den 2 januari går man över till att säga god fortsättning på det nya året och det brukar man göra till trettonhelgen ungefär.
För några år sedan fördömde Mats Danielsson julhälsningar i opersonlig mängd via Facebook eller andra sociala medier. Nu börjar det bli allmänt vedertaget att skriva på sociala medier som Facebook. Det ses som en artighet i allmänhet, men det är inget som man personligen tar till sig.
– Om jag vill kontakta en nära vän eller släkting lägger jag inte ut det på Facebook. Jag kommunicerar hellre med människor personligen, via telefon eller genom ett handskrivet julkort. Samtidigt är det alltid bättre att hälsa än att inte göra det alls. Folks acceptans för digitala former har också ökat under pandemin.
– Med dagens teknik kan folk i alla åldrar koppla upp sig på valfri plattform för videosamtal, vilket ger hälsningen ett större värde än ett sms. Det är helt i sin ordning att göra så. Sådana hälsningar blir personliga och visar att man gör något extra för att visa att man bryr sig om personen, fortsätter Mats Danielsson.