Det var i torsdags som det ringde på Karin Anderssons mobil.
– Klockan 13.58, säger hon.
En man sa att hon hade bokats in på hälsoundersökning på tisdag. Hon frågade om det var på Lindens vårdcentral och han svarade "ja just det, Linden".
– Han frågade om jag hade varit på någon hälsoundersökning tidigare. Jag sa att det har jag varit många gånger. Han sa "bra, då vet du hur det går till". Det var han som skulle hålla i kontrollen och göra ultraljud på hjärtat och lite annat, berättar Karin Andersson.
Redan tidigt insåg hon att det var något lurt med samtalet. Varför skulle vården plötsligt ringa henne och varför skulle tiden vara inbokad så snart som på tisdag?
– Men jag spelade med. Jag tänkte "gud vad han svamlar". Han sa att det var bra om jag hade urinprov med mig, annars kunde de fixa det på plats. När jag sa att jag inte kan på tisdag bokade han direkt en ny tid den 16 april. Jag tänkte "snart kommer han att be mig legitimera mig".
Och mycket riktigt. När "bokningen" var klar bad killen Karin Andersson att "logga in" med sin orange bankdosa från Swedbank.
– Jag sa bankdosa, inte mobilt bank-id? Han sa att mobilt bank-id är gammalt. Men det är ju tvärtom ...
I telefonen sa Karin Andersson som det var, att hon inte hade någon orange bankdosa från Swedbank.
Killen i telefonen sa emot och sa att han skickat en signal till hennes bankdosa och att hon visst hade en sådan. När Karin Andersson sa att den försvunnit i någon flytt sa han att han skulle skicka brev med kallelsen till vården och la på luren.
– Han var trevlig, men också forcerad, säger hon.
På fredagen ringde hon Kullbergska sjukhuset och berättade om händelsen för regionens säkerhetschef Lars-Gunnar Svensson. När tidningen pratar med honom berättar han att han de senaste dagarna hört om flera händelser snarlika den Karin Andersson upplevt.
– Det verkar vara något som pågår. Jag har haft två-tre kontakter om det. Det låter kanske inte jättemycket, men med tanke på mörkertalet, alla som inte ringer, är det alarmerande.
I år har personer från Tystberga, Strängnäs, Nyköping och nu Katrineholm hört av sig, men genom åren har Svensson stött på liknande bedrägerivarianter många gånger och han konstaterar att bedragarna inte är lokala.
– Ibland handlar det om provtagning, eller att man ska lämna mediciner. Nu tycks det vara att man ska kalla till hälsoundersökningar. Men det verkar lite nischat att be just om den orange bankdosan från Swedbank.
De som blivit uppringda tror ibland att det handlar om journalintrång, att bedragarna på något sätt fått tillgång till deras journaler. Men Lars-Gunnar Svensson tror snarare att offren väljs ut efter sitt födelseår, som 1940 eller 1938. De allra flesta födda exempelvis 1940, har någon form av vårdkontakter. I det fallet sticker Karin Andersson ut, som med sina 72 år är yngre än många andra uppringda.
Region Sörmland, säger Lars-Gunnat Svensson, ringer inte upp patienter och ber dem logga in med bankdosa eller bank-id. Men om man är det minsta osäker ska man be om namn och arbetsplats på personen som ringer och be att få ringa upp själv, via regionens växel.
Han hoppas att fler ska agera som Karin Andersson och att alla som får liknande samtal ska polisanmäla.